Cat are voie sa-mi opreasca din salariu la o poprire, pentru neplata unui card de credit BRD?

Am avut un card de credit in 2008 de 3000 lei la banca BRD, la care am achitat o perioada dar am ramas fara loc de munca si nu am mai putut plati. Acum lucrez si mi-a venit instiintare de poprire dar de la banca, bineanteles ca am contul blocat de un executor judecatoresc. Cat are voie sa-mi opreasca si dc imi opreste si la plata si la avans banca Raifensen? Suma este de 6200 ron cu cheltuieli judecata, desi cardul de credit a fost de 3000 lei, dar din pacate nu pot dovedi platile facute ptr ca am aruncat chitantele de atunci.


Raspuns

Stimata doamna,
In cazul popririi contului pentru o singura datorie, la cardul de credit, vi se poate retine din salariu maxim o treime din valoarea acestuia. In cazul existentei mai multor datorii, retinerea poate fi de maxim jumatate din salariu, conform Codului de Procedura Civila.

Executorul judecatoresc va decide daca vi se retine atat din avans cat si din lichidare.

In privinta valorii datoriei, dubla fata de creditul pe card, in ciuda faptului ca ati achitat o parte din credit, aceasta este consecinta acumularii dobanzilor penalizatoare de intarziere la rambursarea creditului, dobanzi care sunt foarte mari.

Pentru clarificarea sumei datorate, puteti cere de la BRD un document in care sa se detalieze datoria pe care o aveti de platit, pentru a vedea cum s-a ajuns la respectiva suma.

Va rog sa reveniti daca aveti neclaritati sau doriti ajutorul meu in rezolvarea problemei. Mai jos aveti si textul legii cu privire la poprire.

Cu stima,
Vasile Coman
Relamatiibanci.ro

ART. 728 din noul Cod de procedura civila
Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Aici aveti si alte detalii cu privire la procedura popririi

228 raspunsuri la “Cat are voie sa-mi opreasca din salariu la o poprire, pentru neplata unui card de credit BRD?

  1. Clej sorin adrian

    Buna va multumesc foarte mult insa sotia nu a specificat ca la bcr unde am creditul prima casa sunt la zi cu plata doar la brd nu am mai reusit sa platesc si ma sunat de la brd ca mi se va pune poprire pe cont desi eu am cardul meu bancar la bcr eu acum sunt plecat din tara ca sa pot face niste bani sa imi platesc ratele la brd dar surpriza mi au reziliat contractul de nevoi personale iar la prima casa nu am restante imi poate provoca probleme la programul prima casa? Va multumesc foarte frumos si va doresc multa sanatate astept un raspuns de la dumneaboastra

    Reply
  2. Clej sorin adrian

    Am un apartament luat cu prima casa la banca Bcr.si mai am un credit de nevoi personale luat de la Brd.in urma cu 2 ani am platit 2 ani rata dar acum de 6 luni nu am mai platit nimic am ramas fara loc de munca.am fost instiintat ca sa reziliat contracu .Spunetimi va rog poate sa vina executorul judecatoresc sa ia apartamentul?Ce este de facut in cazul acesta.va multumesc.

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      Bancile si IFN-urile sunt obligate de lege (OUG 50 din 2010, modificata prin OUG 52 din 2016 privind contractele de credit) sa ofere clientilor care au probleme cu plata ratelor la credite solutii pentru evitarea executarii silite, precum micsorarea ratei sau suspendarea platii acesteia, pe o anumita perioada, cand are probleme personale, precum pierderea locului de munca.

      De aceea, sfatul meu e sa solicitati in scris celor doua banci sa va ofere una dintre aceste solutii, astfel incat sa nu ajungeti sa fiti executat silit si sa ramaneti fara locuinta.

      Iata ce spune articolul 46 din OUG 52/2016:

      “ART. 46
      (1) În situaţia în care un consumator se află în dificultate de plată, creditorul şi consumatorul trebuie să conlucreze pentru a stabili motivele apariţiei dificultăţilor şi pentru a se lua măsuri adecvate de către creditor.”

      Concret, legea prevede ca banca este obligata, printre altele, sa va prelungeasca durata de rambursare a creditului, sa va amane pentru o perioda plata ratei sau a datoriei totale (perioada de gratie), sa va micsoreze dobanda, sa va scada rata, sa va rescadenteze sau sa va reesaloneze ratele.

      Iata prevederile articolului 48 din OUG 52/2016:

      ART. 48
      (1) Creditorul, respectiv entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe trebuie să ţină cont de circumstanţele individuale ale consumatorului, de interesele şi drepturile consumatorului, precum şi de capacitatea de rambursare a acestuia atunci când oferă soluţii.
      (2) Soluţiile oferite de creditor pot include:
      a) refinanţarea totală sau parţială a contractului de credit utilizând una din ofertele curente ale creditorului;
      b) prelungirea duratei contractului de credit;
      c) schimbarea tipului contractului de credit;
      d) amânarea plăţii sumei totale sau parţiale a ratei de rambursare pentru o perioadă;
      e) schimbarea ratei dobânzii;
      f) oferirea unei perioade fără plăţi;
      g) reducerea pe perioade scurte a ratei;
      h) consolidarea mai multor credite care poate oferi un termen mai lung de creditare şi o rata mai mică;
      i) rescadenţarea ratelor;
      j) reeşalonarea ratelor;
      k) conversia creditelor.

      Aceeasi lege obliga bancile si IFN-urile sa ia masuri pentru a preveni situatia in care puteti ajunge in executare silita.

      Iata prevederile articolului 50 din OUG 52/2016 in acest sens:

      ART. 50
      (1) Creditorul depune diligenţe pentru a preveni declararea scadenţei anticipate, iniţierea procedurilor de executare silită a consumatorilor ori vânzarea debitelor restante către entităţi care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.
      (2) Creditorul trebuie să facă dovada că a depus diligenţele necesare în vederea evitării iniţierii procedurilor prevăzute la alin. (1).
      (3) În vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), cel mai târziu după înregistrarea unui număr de 60 de zile consecutive restanţă de către consumator, creditorul va depune diligenţele necesare pentru a transmite în scris consumatorului soluţii corespunzătoare pentru achitarea debitului, pe baza informaţiilor primite de la consumator privind situaţia sa.
      (4) Oricând pe parcursul relaţiei contractuale, la solicitarea consumatorului, creditorul oferă acestuia soluţii corespunzătoare pentru achitarea debitului, chiar dacă nu sunt înregistrate restanţe, însă consumatorul face dovada unei situaţii dificile sau a iminenţei neplăţii.

      Daca bancile refuza sa va ofere o astfel de solutie de evitare a executarii, reveniti la mine sa va sfatuiesc ce trebuie sa faceti in continuare. O solutie este sa reclamati bancile la Protectia Consumatorilor (ANPC), institutia care vegheaza la aplicarea OUG 50/2010 si OUG 52 din 2016 privind contractele de credit.

      Va rog sa reveniti la mine sa-mi spuneti ce raspuns ati primit de la banci, pentru a va ajuta sa va rezolvati problema.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  3. Marian

    Buna seara am o datorie la ing de 12000 de lei urmeaza sa ma execute silit imi poate executa casa ?sau doar prpire pe salriu?

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      Vrea sa va explic doua lucruri, in cazul dumneavoastra:

      1. Executarea silita se poate face nu doar prin poprirea salariului, ci si prin vanzarea bunurilor pe care le detineti. Deci raspunsul simplu la intrebarea dumneavoastra este: da, teoretic si legal exista posibilitatea sa va execute casa, daca nu va achitati datoria.

      2. Lucrurile si legile nu sunt insa pe atat de simple: exista conditionalitati ale legii si solutii pentru a evita situatia neplacuta de a va pierde locuinta.

      Primul sfat al meu este sa luati legatura cu banca si sa gasiti impreuna cu ea o solutie de achitare a datoriei, astfel incat sa nu se ajunga la vanzarea locuintei. Banca este cea care poate sa-i spuna executorului judecatoresc sa nu va scoata la vanzare imobilul sau chiar sa suspende poprirea pe salariu, daca ajungeti la un acord amiabil cu banca, in vederea achitarii datoriei.

      De asemenea, puteti sa ajungei la o intelegere cu executorul in privinta achitarii datoriei, astfel incat sa nu se atinga de casa.

      In privinta prevederilor legale cu privire la executarea silita, acestea sunt urmatoarele:

      Executarea silita se poate face atat prin poprirea salariului, cat si prin vanzarea bunurilor, inclusiv a celor imobiliare. Depinde de sumele datorate.

      Iata ce spune Codul de Procedura Civila, la articolul 629 – Veniturile si bunurile supuse executarii:

      (1) Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.

      Asadar, se poate pune sechestru pe locuinta, masina sau alte bunuri personale, daca datoria se poate recupera doar prin vanzarea acestora, nefiind suficienta poprirea salariului.

      Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca legea va mai confera si dreptul de a va intelege cu creditorul (banca, IFN-ul sau cui datorati bani) cu privire la modalitatea de executare silita, astfel incat sa vi se puna doar poprire pe salariu sau doar prin vanzarea bunurilor.

      Iata ce mai spune Codul de Procedura Civila, la Articolul 630 – Intelegeri privind efectuarea executarii:

      In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.

      In concluzie, sfatul meu este sa luati legatura atat cu executorul judecatoresc, cat si cu banca, carora sa le expuneti aceste prevederi legale si drepturile pe care le aveti, in vederea ajungerii la o solutie de rezolvare a problemei, adica de plata a datoriei, fara sa va scoata la vanzare si casa sau alte bunuri pe care le detineti.

      Va rog sa reveniti la mine daca doriti explicatii suplimentare sau daca aveti nevoie de ajutorul meu in rezolvarea problemei dumneavoastra.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  4. Ramona

    imi pot rezilia contractul si sa m-a pună sa rambursez toată suma in cazul in care nu am nici o zi de intârziere doar prin simplu fapt ca nu sunt gata actele când vor ei

    Reply
    1. Georgiana

      Buna seara,am un descoperit pe cont la Brd de 2300 și luna viitoare trebuie reînnoit contractul,ideea este ca va trebui sa am banii in cont iar eu nu am de unde sa i pun..plăteam lunar doar dobânda banilor..întrebarea mea este dacă nu reușesc sa plătesc și banca nu mi poate refinanța ca nu ma încadrez cu salariul fiindcă mai am și alte rate care sunt urmările ? In cât timp îmi pot pune oprire pe salariu?

      Reply
      1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

        Poprirea pe salariu vi se poate pune dupa cel putin 3 luni in care nu ati achitat datoria, iar banca decide sa va execute silit.

        Sfatul meu este sa nu asteptati sa vi se puna poprire pe salariu, pentru ca veti avea mai multe probleme si cheltuieli suplimentare cu executorul judecatoresc.

        De asemenea, veti fi raportata la Biroul de Credit si nu veti mai putea obtine usor un nou credit timp de 4 ani.

        Luati legatura cu banca BRD si stabiliti un plan pentru achitarea datoriei, in functie de situatia financiara a dumneavoastra.

        Va rog sa reveniti la mine daca nu reusiti sa va intelegeti cu banca BRD, pentru evitarea raportarii la Biroul de Credit si executarea silita prin poprire.

        Reply
  5. Strachinaru Gabriela

    Am o executare silita, am luat la cunoștință ca mi se va retine 33 la suta din salariu, însă când am mers sa mi ridic diferența de salariu de pe card ,am descoperit ca mi s au retras toți banii. Este prima luna de poprire .Este normal? Mulțumesc.

    Reply
    1. admin Post author

      Nu este normal, fireste. Dar s-ar putea ca restul banilor sa fie doar blocati pe card, nu retrasi, astfel ca trebuie sa-i luati de la ghiseu.
      Intrebati la banca cum puteti obtine restul banilor, iar daca nu reusiti, reveniti la mine.

      Vasile Coman

      Reply
  6. NEDELCIU ANCA MIARALENA

    Sunt pensionara si pina luna acesta am lucrat ca salariata. Am poprire pe pensie si acum si pe salariu. La ambele mi-au poprit 1/3 din fiecare. este corect
    Multumesc

    Reply
  7. Ivanov Mirela

    Mi s_a restituit suma de 1026 Ron de către ANAF ,suma reprezentând taxa specială.Am poprire pe salariu ,banca mi_a trimis toată suma restituita de ANAF la executor ,este normal?

    Reply
  8. Dulce Cornel

    Bună ziua.. Poprirea pe salariu se face la salariul net pe care îl ai în contract sau din veniturile nete realizate? Va multumesc

    Reply
    1. admin Post author

      Poprirea se face la salariul net.

      Reveniti la mine pentru alte nelamuriri.

      Vasile Coman
      0723292899

      Reply
  9. Ban Alexandru

    Buna Seara
    Am o intrebare referitoare la un credit facut acuma 7 ani la un IFN pe care nu am mai reusit sa il achit ,iar ultima rata achitata a fost acum vreo 6 ani de zile,cei drept pana in prezent am fost instintat in legatura cu creditul restant dar fara nici o poprire pe salar cu toate ca toata perioada aceasta am fost angajat cu norma intraga cu virament salarial pe card.Daca in aceasta perioada de 6 ani de la ultima rata ahitata si pana in prezent cand mi sa pus poprirea pe salar nu a mai existat alta poprire se poate invoca o contestatie pentru prescrierea datoriei,tinand cont de nu a mai existat alta executare in decurs de 6 ani? Va multumesc.

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      Conform prevederilor articolului 706 din Codul de Procedura Civila, “dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.”

      Prescrierea (anularea datoriei) unui credit nu depinde insa de perioada de neplata a acestuia, ci de momentul in care banca incepe procedurile de recuperare, inclusiv prin executare silita.

      Daca nu ati platit de 5 ani, din 2013, dar banca v-a notificat si a inceput procedurile de recuperare a datoriei (daca ati primit acasa scrisori de la BRD in care va cere sa platiti restantele), atunci nu se pune problema prescrierii datoriei.

      Daca nu ati primit nimic de la banca in ultimii 3 ani, atunci puteti cere prescrierea datoriilor.

      Potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706), o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.

      In cazul datoriilor catre stat, prescrierea poate fi aplicata dupa cinci ani.

      Prescrierea datoriei se face printr-o actiune in instanta (proces), de aceea va recomand sa luati legatura cu un avocat specializat in astfel de cazuri.

      Codul de procedura civila – Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită

      Art. 705 Termenul de prescripţie

      (1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.

      (2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

      Va rog sa reveniti la mine daca aveti neclaritati sau doriti sa va ajut sa rezolvati problema.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  10. Paunescu silviu

    Buna seara….am si eu o intrebare….am luat un creditde 45000 de lei acum 2 ani…la finalul contractului timp de 5 ani am de rambursat 1 miliard 100 de milione. Cu o rata de 1610 lei pe una abuziva zic eudar fiind intr o situatie disperata atunci am ccepta…. tinand cont ca at era mai mare de jumatatea salariului…..intre timp nu m am putut tine de toate ratele si am acumulat in 2 ani restante de 100 de milioane….gen am vreo 6 rate restante dar nuconsecutive gen plateam 3 rate una numai puteam sa o platesc…problema este ca mai am si alte credite si nu ma descurc….intrebarea este daca nu mai platesc deloc o perioada cate penalizari imi pot pune?…..in cat timp mi s arpune poprire pe salar si cat ar trebui sa platesc executoru judecatoresc? Multuesc

    Reply
    1. admin Post author

      In primul rand, va sfatuiesc sa evitati sa ajungeti in situatia de a fi executat silit, pentru ca in aceasta faza apar cheltuieli suplimentare cu executarea silita, plus ca va trebui sa rambursati toate datoriile in cel mai scurt timp, nu in rate.

      In privinta penalizarilor, acestea sunt prevazute in contractul de credit, iar conform legii, nu pot fi mai mari cu 3% fata de dobanda creditului.

      Poprirea se pune in momentul in care s-a inceput executarea silita, in general dupa mai mult de 3 luni de la neplata creditului.

      Pentru a scapa de aceasta problema a supraindatorii, dat fiind ca aveti mai multe credite, va sfatuiesc sa incercati sa refinantati toate creditele, sau macar pe cele mai mari, intr-unul singur, cu o dobanda mai mica si o perioada mai mare de timp, astfel incat sa platiti o rata mai mica, pentru a nu ajunge in situatia de a fi executat silit.

      Va rog sa reveniti la mine daca doriti sa va ajut sa rezolvati problema.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
    1. admin Post author

      Din fluturas rezulta ca firma v-a retinut o treime, cum e legal, deci BRD nu ar fi trebuit sa va ia si ea inca o treime.

      Sfatul meu e sa faceti o reclamatie la BRD, in care sa cereti sa va ramburseze banii luati in plus.

      Reveniti la mine daca nu reusiti.

      Vasile Coman
      0723292899

      Reply
  11. caiman cosmin

    buna seara am o nelamurire privind executarea silita problema este ca in data de 5 aprilie mi sa virat al 13 salariu in valoare de 416 ron nimik mai simplu am mers la card si am constatat ca doar 210 am disponibil am zis okk in data de 12 am luat fluturasul de la locul de munca se efectuiaza retineri de 594 ron okk am zis okk rest de plata 771 merg azi la card si constat cu stupoare ca mai am pe card din 771 doar 500 ron deci e normal sa se traga aproape 1100 ron intr-o luna salar fiind 1300 ron ???? astept raspuns deci dupa mine si-au tras 3 rade intr-o luna nu e logic zic eu

    Reply
    1. admin Post author

      Legea nu spune de cate ori intr-o luna se pot face retineri din salariu, pune doar o limita de maxim o treime din salariu pentru o datorie sau jumatate din salariu pentru mai multe datorii.

      Deci daca ati primit al 13-lea salariu, probabil ca vi s-a retinut si din acesta.

      Dar daca intr-o luna ati avut, in total, venituri de 1300, cum ati spuns, si vi s-a retinut 1100, atunci clar e ilegal.

      Reply
    2. admin Post author

      Legea nu spune de cate ori intr-o luna se pot face retineri din salariu, pune doar o limita de maxim o treime din salariu pentru o datorie sau jumatate din salariu pentru mai multe datorii.

      Deci daca ati primit al 13-lea salariu, probabil ca vi s-a retinut si din acesta.

      Dar daca intr-o luna ati avut, in total, venituri de 1300, cum ati spuns, si vi s-a retinut 1100, atunci clar e ilegal.

      Reveniti la mine pentru alte neclaritati

      Vasile coman

      Reply
  12. Matei mihai

    Buna ziua am un card pt a vira dgas stimulent pt persoane cu handicap si ma anuntat un executor ca mia pus oprire pe card intrebare poate pune si daca poate mai iau bani de pe card suma care trebuie virata de de ca stimulent este de 500 ron cit poate opri daca poate si daca poate mai pot lua ceva cam cat multumesc

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      Conform art.729 din Codul de procedura civila, “veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.”

      Cum salariul minim net pe economie este in jur de 1.000 de lei, poprirea se poate pune doar pe sumele de bani de peste 500 de lei.

      Asadar, dumneavoastra nu vi se poate pune poprire pe suma de 500 de lei.

      Va rog sa reveniti la mine daca doriti informatii suplimentare sau aveti probleme cu executarea silta.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  13. Prunas Florin

    Din salar mi-au fost popriti direct 50% in contul indemnizatiei de intretinere a copilului,iar din contul de salar,un alt executor judecatoresc,mi-a retinut inca o treime si nu numai din salar,ci inclusiv din sume care nu pot fi poprite conform legii(norma de hrana si de echipament a militarului). Ce as putea sa fac?

    Reply
    1. admin Post author

      Faceti o reclamatie la banca si cereti sa va ramburseze banii retinuti ilegal.

      Daca nu reusiti, reveniti la mine sa va ajut eu.

      Vasile Coman
      0723292899

      Reply
  14. ovidiu

    Buna seara ! Am o intrebare am de platit o suna restanta 5700 de lei si am fost instintat de la locul de munca ca am o proprire pe salar, am fost de acord cu poprirea pe salar de 500 de lei dar am fost astazi la banca si am aflat ca exexutoru mai face poprire de 33% si in total mi-a fost oprita suma de 1000 de lei dintru-n salar de 2150 de lei din care 450 de lei bonus.Ce as putea sa fac in acest caz?

    Reply
    1. admin Post author

      Daca v-au retinut deja banii aferenti popririi la serviciu, atunci banca nu mai poate sa retina si ea din salariu.

      Cereti bancii sa va ramburseze banii luati ilegal.

      Daca va refuza, reveniti la mine sa-mi spuneti.

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  15. Carp Cristina

    Bună seara ! În cazul popririi pe salariu se poate reține suma datorată din sumele încasate reprezentând indemnizație de risc maternal ? Dar din sumele cu titlu de indemnizație de hrană ? Vă mulțumesc anticipat.

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,

      Nu se pot retine nici indemnizatiile pentru copil nici cele pentru hrana. Codul de procedura civila prevede urmatoarele: “Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.” (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)

      Va rog sa reviti la mine daca nu reusiti sa rezolvati problema.

      Vasile Pop-Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
      1. Carp Cristina

        Mulțumesc de răspuns …. nu mă refeream la indemnizația pentru copil, ci la drepturile salariale încasate în perioada concediului de risc maternal (cele 120 zile anterior nașterii copilului) … concediul de risc maternal se încadrează ca fiind incapacitate temporara de munca ?

        Reply
        1. admin Post author

          Si veniturile din perioada concediului de risc maternal pot fi considerate „ajutoare de maternitate”, conform legii, din moment ce nu reprezinta un salariu obisnuit.

          Reply
  16. Simona

    Buna ziua, oprirea pe salariu 1/3 poate depăși rata creditului ?
    Rata inițială la banca fiind 1000 lei si salariul poate depăși 3000 … imi poate opri executorul mai mult decât a fost rata la banca? Multumesc

    Reply
    1. admin Post author

      Da, suma oprita de executor poate depasi rata creditului, pentru ca este vorba de executare silita, nu se mai aplica prevederile contractului de credit. Scopul executarii este de a recupera cat mai repede intreaga datorie, deci tot creditul.

      Singura solutie de a plati rata ca la banca este sa ajungeti la o intelegere cu banca in acest sens si sa se intrerupa executarea silita.

      Va rog sa reveniti la mine daca aveti nelamuriri sau daca doriti sa va ajut sa va rezolvati problema cu banca.

      Cu stima,

      Vasile Pop-Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  17. Necula Daniel

    Buna ziua.
    Am o nelamurire vis-a-vis de o poprire. Tocmai ce am terminat de platit integral o anumita suma pentru poprire și aceasta s-a desființat, s-a incheiat. În schimb s-a constatat ca au fost platiti mai multi bani decat suma initiala deoarece s-au oprit sume si de catre angajator si de catre banca, bun. Executorul ne va inapoia suma care a fost platita in plus, cazand de acord in acest sens, dar banii îi va vira în contul meu. Problema mea este ca mai am o poprire activa la banca care asteapta sa-si recupereze banii. Întrebarea mea este urmatoarea, Cand executorul imi va vira banii opriti in plus, cealaltă poprire activa îmi va lua toti banii din cont primit inapoi de la executor?

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      Din moment ce prima poprire a fost ilegala, in sensul ca v-au luat bani atat angajatorul cat si banca, adica peste limita impusa de lege, returnarea respectivelor sume retinute in plus sunt drepturile dumneavoastra, care nu pot fi retinute in cadrul noii popriri.

      Reveniti va rog la mine daca aveti probleme.

      Vasile Pop-Coman
      0723292899

      Reply
  18. Mihalcea simons

    Bună seara,
    În situația în care am un credit restant,la care ultima rata a fost efectuata acum 5 ani
    În cei 5 ani nu am primit nimic acasă, nu s’a instituit poprire pe cont deși salariul intra în cont
    Am primit înștiințare de poprire de la executor judecătoresc ieri și astăzi mi s-au blocat toți bn din cont inclusiv tot salariul.
    Ce sfat îmi dați? Cum trebuie sa procedez?
    Sa contactez un avocat ptr contestarea înființării popririi, având în vedere ca au trecut 5 ani?
    Mulțumesc frumos.

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,

      In cazul dumneavoastra, avand in vedere ca au trecut cinci ani, puteti lua legatura cu un avocat in vederea contestarii executarii pe motivul prescriptiei datoriei.

      O alta solutie ar fi sa ajungeti la o intelegere amiabila cu banca pentru achitarea unei parti din datorii si ridicarea popririi.

      Va rog sa reveniti la mine pentru alte informatii.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  19. Caldararu Florentina

    Buna seara!
    Ma confrunt cu o problema ciudata. De trei luni de zile am o poprire pe salariu. Institutia la care lucrez a anuntat Banca Transilvania ca s-a instituit poprirea. Cei de la banca au oprit si ei 1/3 din banii de salariu. De o luna de zile incerc pe cale amiabila sa imi deblochez suma poprita abuziv de catre banca… dar nu primesc de la ei decat raspunsuri evazive. Azi cand am fost sa imi ridic salariu, observ cu stupoare ca in continuare banca opreste bani in continuare. Ce as putea sa fac sa imi recuperez banii (se pare ca pe cale amiabila nu se poate). Partea mai cidata este ca acesti bani nu au fost virati in contul executorului judecatoresc, ci stau pur si simplu blocati in banca. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc anticipat.

    Reply
  20. VASILE

    BUNA ZIUA. AM PROPIRE PE SALAR DE LA DOUA BANCI. AM SALARUL NET DE 1500 RON PLUS BONUSURI SI ORE SUPLIMENTARE IN VALOARE DE 1600 RON. ARE DREPTUL SA IMI RETINA JUMATATE DIN SUMA ADICA 1550 RON PENTRU PROPIRE SAU NU?VA MULTUMESC

    Reply
  21. nastasa ecaterina irina

    desi aiu salariu o singura data ni se retrage la fiecare virare de salariu sau prime .este posibil asa ceva ?

    Reply
  22. Vasile Coman

    Florin, mai poti solicita creditorului (banca, IFN) sau executorului judecatoresc plata unei sume mai mici de 33%, daca aveti probleme sociale, de exemmplu daca nu va ajung banii pentru intretinrea familliei (copilului). Banca sau IFN-ul pot cere executorului fie suspendarea executarii fie diminuarea sumei de plata.
    Te rog sa revii la mine pentru informatii suplimentare.
    Vasile Coman
    Reclamatiibanci.ro

    Reply
  23. florin cirstoiu

    Buna ziua. Mi sa pus proprie pe cont la BT. Am de achitat o executare silită din 2013 de 8300ron. Cât ar trebui să plătesc din salariu dacă mai am o rată de 760 Ron tot la BT. Precizez ca lucrez de 2luni pe tara si nu mi-a venit nimic la angajator.

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      Conform Codului de Procedura Civila, in cadrul executarii silite prin poprire vi se poate retine maxim o treime (33%) din salariu.

      Trebuie sa tineti cont de faptul ca legea nu ia in calcul alte rate la credite pe care le mai aveti, asadar cei 33% din salariu vi se vor retine indiferent de cat aveti de platit rata la credit.

      Va rog sa reveniti la mine daca mai doriti informatii suplimentare.

      Cu stima,
      Vasiel Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
    2. florin cirstoiu

      Mai pot face ceva dacă nu am plătit de atâți ani? Nu se prescrie. Sau să plătesc mai puțin de cei 33%. Întreb și eu .

      Reply
  24. Mihaela

    Buna ziua,x a avut un card de credit in 2006,nu a fost achitat total iar de atunci s-au tot pasat intre birourile de recuperari,acum a primit o instiintare la serviciu ca trebuie sa-i opreasca din salariu 1/3 din salariu.
    Intrebare:el plateste o pensie alimentara lunar,are in intretinere sotia(neavand serviciu),el intretine casa,cat % poate sa-i opreasca din salariu in aceasta situatie?
    Multumesc.

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,

      Codul de Procedura Civila nu prevede, in cazul executarii silite prin poprirea veniturilor, alte limitari ale sumei retinute din salariu, tinand cont de situatia financiara a datornicilor sau cu privire la problemele sociale pe care le au. Asadar, indiferent de situatia datornicului, prin poprire i se pot lua maxim o treime din salariu sau pensie daca are o datorie sau maxim jumatate din salariu daca are doua datorii.

      Singura interdictie cu privire la poprire se refera la alocatiile, indemnizatiile si alte ajutoare pentru copii: “Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.”

      Pensia alimentara destinata intretinerii copiilor poate fi inclusa, de asemenea, in categoria indemnizatoriilor cu destinatie speciala, potrivit legii.

      In aceste conditii, persoana care in urma retinerii sumelor aferente popririi ramane cu prea putini bani pentru alte obligatii, precum intretinerea familiei, are la dispozitie doua solutii: o intelegere amiabila cu creditorul (banca sau IFN-ul de la care a luat creditul) pentru suspendarea temporarea a executarii silite sau diminuarea sumei poprire lunar, iar a doua solutie este apelarea la instanta de judecata, printr-un proces (actiune) de contestatie la executare.

      Iata si precizarile pe care ni le-a transmis Marius Iacob Morari, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ):

      “In conformitate cu dispozitiile art. 652 din Codul de Procedura Civila, executorul judecatoresc este un organ de executare care aduce la indeplinire obligatia stabilita printr-un titlu executoriu, in baza cererii de executare formulata de creditor, obligatie care nu a fost indeplinita de bunavoie.

      Referitor la debitul care face obiectul executarii silite, executorul judecatoresc nu poate efectua demersuri contrare dispozitiilor legale precizate la art.729 din Codul de procedura civila, singura in masura a dispune asupra cotelor supuse urmaririi silite prin poprire fiind instanta de judecata, care se va pronunta in baza contestatiei la executare formulata de catre debitor.

      De asemenea, in baza principiului disponibilitatii, partea interesata – creditorul – declansand procedura de executare, poate renunta, poate suspenda sau poate stabili cu debitorul, printr-un angajament de plata comunicat si executorului, modul de aducere la indeplinire a obligatiei reiesite din titlul executoriu.”

      Va rog sa reveniti la mine pentru informatii suplimentare.

      Vasile Coman
      Reclamatiibanci.ro

      Reply
  25. Ana

    Buna ziua, mi s-a pus poprire pe salariu din 15 Mai, si era vorba sa mi se opreasca 280 lei. Pentru ca eu iau avans 300 de lei pe 15 si lichidare 650 de lei pe 30, nu am gasit ciudat faptul ca am avut contul gol cand am verificat. Cand am vrut sa imi scot salariul de pe card pe 30, mi s-a zis ca nu am fonduri suficiente. Iarasi, am crezut ca probabil mi-a pus firma mai putin din cauza unui concediu si ca restul a fost oprit iar de banca. Dar am aflat de curand ca au voie sa ia doar o data pe luna suma restanta, si astazi, cand am vrut sa imi scot iar salariul, am primit acelasi mesaj cum ca nu am fonduri suficiente. Am sunat la Banca Transilvania de dimineata, la ora 10, banuind ca am cardul blocat si mi s -a zis ca in jumatate de ora problema va fi rezolvata. Am fost iar la banca in aceasta dupa amiaza, si am primit acelasi mesaj. Am luat un extras de cont, in care am vazut ca am 650 lei trecut sub sume blocate. Am sunat iar, si dupa o lunga asteptare, mi s -a zis ca vor reveni ei cu un telefon. Nu mi s-a explicat exact ce ar trebui sa fac ca sa mi se deblocheze cardul, nu mi-a dat practic nici un raspuns domnisoara de la telefon. Nu am primit salariul de o luna jumatate, sunt mama singura si stau si eu cu chirie. Ce pot face sa mi se deblocheze aceasta suma?

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,

      Banca Transilvania ar fi trebuit sa va dea imediat, la ghiseul bancii, banii ramasi din salariu dupa retinerea sumei de 280 aferenta popririi, chiar daca va este blocat cardul.

      Mergeti cand puteti la o unitate a Bancii Transilvania si cereti sa vi se elibereze sumele de bani la care aveti dreptul dupa retinerea popririi, iar daca banca nu va da banii, va rog sa ma sunati imediat, la tel. 0723.29.28.99, pentru a rezolva problema.

      Cu stima,
      Vasile Coman

      Reply
  26. alina

    buna ziua. Am executare silita,timp de 3 ani,nu am putut fi executata.Poate executorul sa puna poprire pe salariu?Si poate face asta din salariul net de 525?(lucrez cu jumatate de norma)multumesc

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,

      Codul de procedura civila interzice executarea silita in cazul persoanelor care au venituri mici.

      Astfel, conform art.729 din Codul de procedura civala, “veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.”

      Cum salariul minim net pe economie este in jur de 1.000 de lei (1.065 lei), poprirea se poate pune doar pe sumele de bani de peste 500 de lei.

      Asadar, dumneavoastra vi se poate pune poprire doar pe suma de 25 de lei, care este peste nivelul de 500 de lei, jumatate din salariul minim net pe economie.

      Va rog sa reveniti la mine daca doriti informatii suplimentare sau aveti probleme cu executarea silta.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  27. mihai

    buna seara
    De anul trecut am o proprire pe salariu din cauza unui credit de 19000lei facut la brd in 2015. Momentan , unde lucrez primesc salariul in mana, si de cand a inceput aceasta proprire pe cardul de la brd si bcr(singurele banci unde am carduri ) nu mi s-a oprit deloc bani din salariul primit in mana. La locul de munca actual nu a ajuns nicio informare/scrisoare ca sa imi opreasca cei 33% din salariu desi a trecut 7luni de cand am aceasta proprire.
    Am lucrat o luna intretimp la alt loc de munca(in acelasi timp cu actualul job) si acolo am primit salariu pe card si s-au oprit cei 33%.(in jur de 600lei mi-a oprit de la inceputul propririi..400lei i-am pus eu personal)
    Intrebarea mea este: de ce nu este gasit aceasta firma de catre anaf sau cine trebuie sa o gaseasca?
    si inca o intrebare: eu nu am nimic pe numele meu..nici masina..nici casa.. daca voi continua la acest job si tot nu se v-a depune nimic ca sa scada datoria..ce se poate intampla? aceasta propire poate sa tina si 10-20ani? multumescu
    cu stima si respect, mihai

    Reply
    1. admin Post author

      Executorul judecatoresc este cel care se ocupa de poprire si probabil ca inca nu a reusit sa trimita documentele de executare silita la noua firma la care lucrati. Puteti sa-l ajutati dumneavoastra, daca aveti datele sale de contact, si sa-l anuntati despre schimbarea locului de munca.

      La a doua intrebare raspunsul este ca o poprire poate sa dureze mai multi ani, pana cand se achita integral datoriile, in cazul in care executorul nu poate valorifica vreun bun care va apartine.

      Va rog sa reveniti la mine daca doriti si alte informatii.

      Cu stima,
      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  28. Mihnea Ionut

    Stimate domn, va adresez rugamintea de a va exprima un punct de vedere cu privire la urmatoarea situatie:

    Cei 50% care se pot retine din salariu in cazul unei popriri se aplica doar in situatia existentei a minim 2 creditori, sau se aplica si in cazul in care exista un singur creditor care a infiintat pe contul meu 2 popriri distincte, pentru doua carduri de cumparaturi.

    Creditorul Credit Europe Bank a infiintat pe contul meu 2 popriri pentru 2 carduri de cumparaturi si, avand in vedere ca este un singur creditor, doresc sa stiu daca mi se va retine 33% sau 50% din salariu.

    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    Cu stima,
    Mihnea Ionut

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      Codul de proccedura civila spune urmatoarele: “Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.”

      Asadar, este vorba de mai multe urmariri (executari silite) nu de mai multi creditori, ceea ce inseamna ca vi se poate retine maxim 50%, chiar daca este vorba un singur creditor, in cazul dumneavoastra Credit Europe Bank, care insa a initiat doua urmariri (popriri) distincte.

      Sfatul meu este insa sa fiti atent la sumele care vi se cer pentru rambursarea datoriilor, in special dobanzile de penalizare pentru intarziere, astfel incat acestea sa nu fie mai mari decat cele prevazute de lege, caz in care le puteti contesta.

      Va rog sa reveniti la mine pentru alte clarificari.

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
      1. Mihnea Ionut

        Va multumesc foarte mult pentru raspuns si clarificarile oferite. Va doresc un Paste Fericit!

        Cu stima,
        Mihnea Ionut

        Reply
  29. Iulia

    Si am uitat sa specific ca in anul 2014 am facut o descoperire de card. Mi-sa aprobat , si am intrebat de plata cum se va proceda. mi-sa spus ca eu nu trebuie sa fac obsolut nimika deoarece ei lunar trag o suma foarte mica la salar pe care nu il simt. si da intradevar in fiecare luna cand mergeam sa scot banii de pe card 30 -40 de lei erau minus. eu cu gandul ca atata ar fi rata lunara si atazi cand am fost la banca am intrebat si de descoperire de card si mi-sa spus ca si la aia sunt restanta dar pe un ton foarte urat asa a vorbit cu mine care este seful de la banca.

    Reply
  30. Iulia

    Buna seara . In 2015 am facut un card de cumparaturi in valoare de 2000 de lei. eu nu am mai avut cum sa platesc fiind despartita de tatal copilului , dar nu divortati.Astazi cand sa merg sa scot banii de pe card numai aveam nimic pe cont. are voie sa imi ieie ttot salariul? ce as putea sa fac? Va multumesc

    Reply
    1. admin Post author

      Daca este vorba de o executare silita prin poprire, nu va poate lua tot salariul, ci doar o treime, iar restul puteti sa-i scoateti de la ghiseul bancii.

      Daca nu este o executare silita, iar banca v-a luat tot salariul, ar putea fi considerat un abuz al bancii, cu toate ca in contractul de credit ar putea exista o prevedere care sa dea dreptul bancii sa va retina orice suma in vederea achitarii datoriilor.

      Sfatul meu este sa mergeti la banca si sa stabiliti impreuna un plan de rambursare a datoriilor pe mai multe luni, astfel incat sa va ramana bani pentru subzistenta, adica pentru intretinerea lunara a familiei.

      Reveniti va rog la mine daca nu reusiti sa rezolvati problema cu banca

      Cu stima,
      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
      1. Iulia

        Am fost la banca si mi-sa spus ca nu este o executare silită prin poprire si de acea au extras toti banii de pe cont. Fata care este la banca a sunat pe cineva si a spus ca va incerca sa faca tot posibilul sa mai primesc o parte din salar.

        Reply
  31. Marcu Mircea Dumitru

    Buna ziua. Am si eu o intrebare. Mama are poprire pe salariu. A venit acasa o foaie de la excutorul judecatoresc in care arata ca are de plata 15000-credit nerambusat,dobanzi si penalitati si 2100 onorariul si cheltuielile de judecata. Pana in prezent i s-a tras 23500,adica 6000 in plus, este normal? Executorul care a preluat cazul a spus ca sunt dobanzi suplimentare,si am fost la directorul banci si a spus ca nu exista dobanzi suplimentare,doar ce e in contrat trebuie achitat. Ce este de facut?

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      Sfatul meu este urmatorul: mergeti la executorul judecatoresc si solicitati o audienta in vederea clarificarii datoriilor. El este obligat de lege sa va puna la dispozitie toate informatiile de care aveti nevoie: care a fost datoria initiala, cum s-a calculat, cat ati platit pana acum si de ce vi s-a retinut mai mult. Adica sa va arate care sunt respectivele dobanzi suplimentare si in baza carui contract/lege au fost aplicate.

      Conform OUG nr.52/2016, in vigoare din 30 septembrie 2016, este interzisa aplicarea oricaror dobanzi suplimentare sau de penalizare dupa inceperea executarii silite.

      Va rog sa reveniti apoi la mine si sa-mi spuneti daca ati rezolvat sau nu problema si daca doriti sa va ajut in acest sens.

      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
    1. admin Post author

      Daniela,

      In OUG Nr.52 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, in vigoare din septembrie 2016, se prevede urmatoarele:

      „Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.”

      Asadar, dupa instituirea popririi nu se mai pot aplica penalitati sau alte dobanzi la suma datorata.

      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  32. Edy Ghita

    Buna ziua, am un credit de nevoi personale ne platit. Am primit de la executor instintare de executare silita. Am o casa pe numele meu. Am fost la executor si am scris ca sunt deacord sa platesc 200ron/luna (atunci aveam 2,5h pe cartea de munca) dar nu am platit nici aceasta suma. Intre timp, m-am angajat si am 8h/cartea de munca. Am 2 intrebari:

    1. Poate sa-mi ia casa pt. un credit de nev.pers.asa de mic?
    2. Acum cand o sa-mi opreasca din salariu, o sa-mi opreasca tinand cont de intelegerea de 200ron/luna? Sau o sa-mi opreasca 1/3din salariu?

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domnule Perja,

      Conform art.729 din Codul de procedura civala, „veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.”

      Cum salariul minim net pe economie este in jur de 1.000 de lei (1.065 lei), poprirea se poate pune doar pe sumele de bani de peste 500 de lei.

      Asadar, dumneavoastra nu vi se poate pune poprire pe salariu, avand in vedere ca aveti un venit lunar net mai mic de 500 de lei.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  33. Cornelia Strat

    Buna ziua,
    Am o poprire de doua luni pe salar, in luna decembrie am primit salarul pe noiembrie si mi s-a oprit 33% pentru datorie, acum am primit avansul de 70% din salarul pe decembrie ,angajatorul insa mi-a oprit 33% din intreg salarul, nu din acesti 70%! Este normal sa imi opreasca de doua ori intr-o luna ?? Este normal sa imi opreasca mai mult de 33% din suma de avans ? Va multumesc anticipat de raspuns! 🙂

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,

      Nu este legal sa va opreasca din intreg salariul net mai mult de 33%, daca aveti o singura poprire. Mai exact, se poate retine fie cate 33% atat din avans cat si din lichidare, fie o singura data din intreg salariul net, dar in niciun caz de doua ori din tot salariul.

      ART. 728 din noul Cod de procedura civila prevede urmatoarele:

      (1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

      a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
      b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

      (2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

      (3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

      Va rog sa reveniti la mine daca mai aveti nevoie de ajutor sau nu reusiti sa rezolvati aceasta problema.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  34. Cristian

    D-le Coman spuneți că propriile se fac pe toate conturile bancare ale persoanei proprite! Nu Dacă sunt conturi creditoare cum se mai poate achita datoria catre ele daca sunt proprite de către executor pentru o altă datorie? Se ajunge în situația de a cere si celelalte executare si ce se întâmplă. Se propresc unele pe altele? Daca se face un angajament se poate renunța sau suspenda proprirea?
    Va mulțumesc anticipat!

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      E firesc sa nu se faca poprire pe un cont creditor, adica pe un cont aferent unui credit, din simplul motiv ca acolo sunt banii bancii, nu ai debitorului. Asta nu inseamna ca exista si situatii absurde, in care chiar bancile creditoare, de exemplu Credit Europe Bank, au pus poprire pe conturi de credit ale propriilor clienti, astfel ca acestia nu si-au mai putut plati ratele, desi achitasera datoria aferenta popririi.

      Pe intelesul tuturor: sa spunem ca ai un credit restant, pentru care ai poprire pe contul de salariu, dar mai ai un card de credit la care nu ai restante. Ti se ia, sa spunem, 330 de lei din salariul de 1.000 de lei (o treime, conform legii), iar cu banii ramasi, 670 de lei, poti sa faci ce vrei, adica sa achiti si rata la cardul de credit.

      In Codul de procedura civila, la procedura popririi (vezi aici detalii), nu exista interdictii privind achitarea unui alt credit.

      In cazul in care exista popriri pe ambele conturi, atunci se va retine maxim jumatate din salariu, cu virarea banilor catre cei doi creditori.

      Daca faceti un angajament de plata cu banca sau cu IFN-ul, acestea pot cere executorului intreruperea popririi.

      Va rog sa reveniti la mine daca mai doriti alte informatii sau daca aveti nevoie de ajutorul meu in rezolvarea problemei.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  35. Gorgota Simona

    Multumim frumos,dle Coman…ne sunteti de mare ajutor ,cu sfaturile pe care le primim de la dvoastra.

    Sa va dea dzeu sanatate si mult noroc.

    Reply
  36. Bogdan

    Buna ziua, ce inseamna poprire? doar pe salariu? daca pun eu bani intr-un cont, fara sa fie salariu, se opresc? sau doar angajatorul cand livreaza salariul in contul meu, livreaza 33% din acesta spre un alt cont?

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      Poprirea se pune de executorul judecatoresc atat la firma angajatoare, cat si pe conturile bancare. Conform legii (Codul de procedura civila) din salariu se poate retine maxim o treime (33%) pentru o datorie si maxim 50% in cazul mai multor datorii. De asemenea, nu se poate pune poprire pe alocatiile si indemnizatiile de crestere a copilului si pe alte ajutoare sociale.

      In cazul unui cont bancar poprit, in care exista sume de bani din alte surse decat salariul, respectivele sume de bani vor fi retinute integral pentru achitarea datoriei. Deci daca depuneti bani intr-un cont poprit, banii vor fi transferati executorului judecatoresc sau la ANAF.

      Va rog sa reveniti la mine daca mai aveti nevoie de ajutor.

      Cu stima,
      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  37. Ignat Ionela

    Multumesc de sfat.Sa stiti ca am rezolvat cu banca,dar mai am o problema.Credeti ca pot rezolva cu executorul judecatoresc sa pot da mai putin fata decat a decis el sa imi opreasca?Sa dau de bunavoie pana la STINGEREA DAORIEI suma de 200 nu 35o,sau…cu cat este venitul mai mare cu atat se opreste mai mult,acea O TREIME DIN SALARIU.Eu stau singura cu cei doi copii CU CHIRIE.multumesc

    Reply
  38. Ignat Ionela

    Buna ziua.Ma numesc Ionela ignat.Am doua fete in varsta de 13 si respectiv 6 ani.Sunt divortata de tatal fetelor mele din luna ianuarie 2015.In timpul casatoriei mele cu acest om,am facut un imprumut la PROVIDENT.La inceput am platit o parte din rate ,iar dupa aceea nu am mai platit data fiin situatia materiala foarte proasta de atunci.EVIDENT ESTE FAPTUL CA NU AM CUM SA DEMONSREZ CA AM PLATIT CATEVA RATE LA CREDITUL FACUT.,DEOARECE am aruncat chitantele.Acest imprumut l-am facut acum ”nu stiu cat timp’.’Pe data de 6 octombrie,ziua de virare a salariului la firma unde lucrasem pana pe data de 18 septrmbrie merg la bancomat sa imi scot banii,care ii mai aveam de luat de la firma respectiva.CE CREDETI?FONDURI INSUFICIENTE,in conditiile in care angajatorul m-a asigurat ca am ”fost platita”.Sun la INFO BCR,banca la care aveam cardul de salariu si itreb de ce sunt FONDURI INSUFICIENTE?Respectiva doamna imi explica foarte clar ca am o poprire pe salariu.TIN SA MENTIONZ CA;nu am fost anuntata de catre banca sub nici un fel despre aceasta poprire.Firma la care am lucrat nu a primit nici o instiintare despre asta.VA ROG SA MA AJUTATI SI SA IMI SPUNETI CE DREPTURI AM IN SITUATIA ASTA.Stiu ca nici o banca din lume si nici un executor judecatoresc ”NU AU DREPTUL SA IMI OPREASCA DIN SALARIU MAI MULT DE O TREIME.Mie mi s-au oprit 930 RON,adica tot salariul.SPUNETI-MI CE TREBUIE SA FAC SA IMI RECUPEREZ DIFERENTA DE BANI LA CARE AM DREPTUL.Imi doresc sa platesc imprumutul,dar PE CALE AMIABILA,nu asa cum procedeaza ”ei”,deoarece sunt mama singur care creste 2 copii si pe deasupra mai stau si cu chirie.MULTUMESC

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,
      Intr-adevar, nicio banca sau executor judecatoresc nu pot incalca legea (Codul de procedura civila), care interzice retinerea unei sume mai mari de o treime din salariu in cazul executarii silite prin poprire.

      In consecinta, sfatul meu este sa mergeti la o unitate BCR si sa solicitati rambursarea de urgenta a diferentei de bani din salariu, la ghiseul bancii.

      Probabil procedura bancii este sa blocheze cardurile clientilor care au popriri, pentru ca acestia sa nu poata retrage si sumele poprite, insa banca este obligata sa va elibereze la ghiseu diferenta de bani.

      Va rog sa reveniti la mine daca mai doriti alte informatii sau daca nu reusiti sa rezolvati problema cu banca.

      Cu stima,
      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  39. Alin

    Daca sunt in cadru militar si am poprire pe salariu de catre un executor judecatoresc, cat la suta are dreptul sa imi opreasca sin daca are voie sa imi opreasca din norma de hrana si alte sporuri?

    Reply
  40. Ciornosche florin

    Buna ziua . Daca pe numele meu am un auto poate fi executat silit pe acest auto sau doar pe salariu ??

    Reply
  41. ioncea valentin

    daca am altea rata la o banaca si am o propire pe salariu la un executor judecatoresc cat imi poate opri din salariu?

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      Conform prevederilor Codului de procedura civila, nici executorul judecatoresc, nici banca nu va pot retine, in cazul popririi salariului, mai mult de o treime (33%) din salariu pentru o datorie sau maxim jumatate din salariul lunar, daca aveti mai multe restante la banci.

      Daca doriti si alte informatii sau aveti nevoie de ajutorul meu in rezolvarea problemei, va rog sa reveniti.

      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  42. Malos Marius

    am si eu nevoie de o lamurire…sunt restant la banca brd si am primit somatie de la „biroul executorilor judecatoresti…” din care am inteles ca mi se va trage din salar pt achitarea sumei de 3.721,98 lei ma asteptam sa mi se ieie un anume procentaj lunar din salar pt achitarea sumei,ieri mi-a intrat lichidarea la salar si cand am verificat astazi cardul am ramas socat avand in vedere ca la interogare sold am 2,991.98- …deci sa inteleg ca mi sau tras toti banii care au intrat pe card si mai sunt si cu minus pe cont…as dori o explicatie daca se poate

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,
      Nici executorul judecatoresc, nici banca nu va pot retine, in cazul popririi salariului, mai mult de o treime din salariu pentru o datorie sau maxim jumatate din salariul lunar, daca aveti mai multe restante la banci.

      De aceea, va sfatuiesc sa luati legatura cu banca pentru a le cere explicatii privind disparitia banilor de pe card. Daca vi se spune ca s-au platit catre executorul judecatoresc, puteti face o reclamatie in care sa cereti sa vi se restituie diferenta de bani la care aveti dreptul, conform prevederilor Codului de procedura civila cu prire la executarea silita.

      Daca doriti si alte informatii sau aveti nevoie de ajutorul meu in rezolvarea problemei, va rog sa reveniti.

      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  43. Cristian

    Buna.In momentul in care debitorul este angajat,banca nu are dreptul de poprire,acest rol ii revine angajatorului,de tert poprit,banca fiind detentor in aceasta schema.La noi se intampla o multime de ilegalitati din partea executorilor judecatoresti in acest sens, care forteaza de multe ori mana bancii.Cand ai o firma si lucrezi direct cu banca atunci aceasta din urma poate sa-ti faca poprire dar altfel nu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 1 = 8