Ce fac daca nu mai pot plati creditele de la IFN-uri?

„Salut
Am facut credite la IFNuri si incercand sa platesc unul am deschis altul, iar acum am ajuns sa nu le mai pot face fata. Am urmatoarele rate:
– 1300 la BCR
– La ferratum am linie deschisa unde trebuie sa achit lunar 1400 doar dobanda (linia fiind de 10000)+ 1400 din linie pe care ii pot retrage ulterior.
– 600 lei credius
– 300 mozipo
– 300 creditprime.
– 200 okcredit.

Plus o linie de 3300 la oceane credit, cu dobanda de 300lei pe luna. Nu am avut intarzieri deloc pana acum, am 4800 salariul

Ce ar trebui sa fac cum ar trebui sa procedez ? Va multumesc pentru ajutor”


Raspuns

Stimate domn,

Dumneavoastra aveti de platit la cele 6 IFN-uri de la care ati obtinut credite, rate lunare in valoare totala de 3.100 de lei, adica doua treimi (65%) din salariul de 4.800 de lei.

La acestea se adauga rata la creditul BCR, de 1.300 de lei, astfel ca in total aveti datorii lunare de 4.400 de lei, reprezentand peste 90% din salariul de 4.800 de lei.

In concluzie, ati ajuns supraindatorat, aproape in incapacitate de plata, fara resursele necesare traiului zilnic, daca platiti toate ratele.

O intrebare fireasca este: cum de ati putut obtine cele 6 credite de la IFN-uri, cu depasirea normei BNR privind limita maxima de indatoare, de 40% din venituri? Probabil din cauza exceptiei prevazuta in norma BNR privind gradul maxim de indatoare, dupa cum am vazut in aces articol.

Data find situatia dumneavoastra, de supraindatorare, va trebui sa abordati cat mai rapid aceasta problema, in felul urmator, in ordinea prioritatilor:

 1. Luati legatura cu BCR, pentru a le comunica situatia de supraindatorare in care va aflati, astfel incat sa puteti gasi o solutie pentru iesirea din impas. Dat fiind ca nu aveti restante si ca sunteti de buna-credinta, banca va poate gasi o alternativa pentru a scapa de creditele de la IFN-uri, printr-o refinantare a acestora.

 2. Trimiteti la celelalte IFN-uri, in primul rand la Ferratum si la Credius, unde aveti cele mai mari rate, cereri de reesalonare, restructurare, amanarea ratelor la imprumuturi, astfel incat sa nu ajungeti in situatia de a acumula restante. Este foarte important sa nu aveti restante, pentru ca ulterior va fi foare greu sa rezolvati problema, mai ales in cazul unei refinantari. Motivati cererea de restructurare a creditelor prin faptul ati ajuns supraindatorat, din cauza obtinerii prea multor imprumuturi.

Va rog sa reveniti la mine, cu raspunsurile primite de la BCR si restul IFN-urilor: Ferratum, Credius, Mozipo, Credit Prime, OK Credit, Ocean Credit.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

2 raspunsuri la “Ce fac daca nu mai pot plati creditele de la IFN-uri?

 1. I

  Va multumesc enorm pentru ajutor.
  Acesta este mesajul primit de la bcr:

  „Banca Comerciala Romana
  Contact Center BCR

  Stimate Client,

  Va multumim pentru mesajul trimis.

  Perioada de depunere a solicitarilor de amanare la plata s-a incheiat in data de 29.08.2022.

  In cazul in care intampinati dificultati financiare si nu mai puteti achita la timp ratele lunare la nivelul stabilit in contract, ne puteti solicita gasirea celei mai potrivite solutii prin care dumneavoastra sa achitati o rata lunara pe masura capacitatii de plata actuale. Cererea de restructurare va trebui sa aibe la baza unul din urmatorii factori declansatori ai dificultatilor in plata ratelor:

  -Probleme temporare: de sanatate, divort, deces rude gradul 1 si 2 (inclusiv sot/sotie);
  -Pierdere venit/Somaj tehnic/ pierdere temporara venit;
  -Diminuare venit, comparativ cu momentul acordarii creditelor;
  -Supraindatorare, gradul de indatorare;
  -Creante acumulate la creditele BCR ce nu pot fi achitate integral;
  -Preluare credit, ca urmare a decesului titularului de credit / Eliminare coplatitor.
  -Esaloanarea automata/ anularea produselor revolving BCR (Card de credit, Descoperit de cont), ce conduce la majorarea ratelor lunare.

  Solutii si tratamente de restructurare, posibil de aplicat:
  -Extinderea perioadei de creditare conduce la diminuarea ratei lunare;
  -Perioada de 1-3 luni gratie ofera o pauza de la plata ratelor de credit (se platesc comisioanele sau asigurarile daca exista);
  -Rata totala negociata conduce la posibilitatea achitarii a 70% din rata lunara (de dobanda sau de principal), pe o perioada de maximum 24 de luni;
  -Consolidarea produselor negarantate/ revolving (card de credit, descoperit de cont) conduce la acumularea tuturor creantelor negarantate BCR intr-un singur credit pe o perioada de creditare 60 -120 luni (in functie de tipul produselor consolidate) in vederea inlocuirii contractelor existente;
  -Reactivarea creditelor din stadiu de exigibilizat ofera posibilitatea clientilor de a-si relua plata creditului in rate lunare, pe un nou grafic.

  Puteti solicita cerere de restructurare direct prin George app. sau printr-o sucursala BCR cu programare in prealabil.

  In cadrul restructurarii nu se acorda sume suplimentare si toate aceste modificari contractuale in conditii de dificultate financiara sunt actualizate la Biroul de Credit SA, ca operatiune implementata pe durata creditului. Toate operatiunile de restructurare au la baza acte aditionale sau contract de consolidare si pot afecta eligibilitatea dumneavoastra pentru contractarea creditelor noi.

  Ramanem la dispozitia dumneavoastra pentru orice informatii complementare.

  Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la numerele de telefon *2227 (tarif normal din retelele nationale fixe si mobile Telekom, Orange, Vodafone, RDS-RCS) sau +4021.407.42.00 (tarif normal, din orice retea din Romania sau din strainatate) sau prin reply la acest e-mail.

  Cu respect,

  Alexandra
  EchipaBCR”

  Reply
  1. Vasile Coman Post author

   Eu v-am recomandat sa cereti o refinantare la BCR a creditelor de la IFN-uri, nu o amanare a ratelor, conform programului guvernamental destinat perioadei pandemiei de coronavirus.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × 6 =