Cum pot afla daca mi-am luat teapa pe moonpay cu un broker de crypto?

moonpay teapa

„Cum pot lăsa capturi de ecran sa întreb dacă mi am luat sau nu teapa pe moonpay cu un broker de crypto?”


Raspuns

Stimata doamna,

Puteti sa-mi trimiteti capturile de ecran pentru a va spune dacă v-ati luat sau nu teapa pe moonpay cu un broker de crypto pe adresa de email: vasile.coman@reclamatiibanci.ro.

Moonpay nu este o firma de investitii in criptomonede autorizata de autoritatile din Romania, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), asadar exista mari riscuri sa va pierdeti banii investiti pe aceasta platforma, iar ASF nu va poate acorda despagubiri, cum se intampla in cazul firmelor autorizate.

Mai mult, Moonpay nu are o adresa fizica de functionare, un element de suspiciune privind increderea de a plasa banii in aceasta platforma, conform informatiilor pubicate de ASF:

Atunci cand vreti sa faceti investitii online, precum cele in criptomonede, A.S.F. vă recomandă să verificați dacă:

 1. Entitatea care oferă accesul la o platformă online de tranzacționare se regăsește în Registrul A.S.F.: Registrul instrumentelor și investițiilor financiare;
 2. Entitatea menționată la pct. 1 se regăsește la secțiunea ”Alerte investitori” existentă pe pagina web a A.S.F.: https://asfromania.ro/;
 3. Entitatea menționată la pct. 1 se regăsește  la secțiunea Investor Alerts Portal (iosco.org) existentă pe pagina  web a IOSCO;
Firme neautorizate de ASF
Cum identifici o platforma suspecta de investitii in criptomonede

Eu va recomand sa nu va investiti NICIODATA banii in criptomonede, precum bitcoin, pe site-uri sau aplicatii straine, care nu functioneaza in Romania, nu au sediu in Romania si nu sunt autorizate de ASF.

ASF a mai publicat cateva recomandari pentru cei care au devenit victimele investitiilor in criptomonede:

Ce trebuie să faceți daca ați utilizat serviciile unei entități care nu se regăsește în Registrul A.S.F.?

Dacă ați utilizat serviciile unei entități care nu se regăsește în Registrul A.S.F., vă recomandăm următoarele:

 1. Depuneți o notificare (Formularul tip II) în atenția Serviciului Monitorizare Activități Neautorizate și Petiții din cadrul Direcției Generale a S.I.I.F. la adresa de email: Entitati.Neautorizate@asfromania.ro.
 2. Depuneți o plângere în atenția organelor de cercetare penală din România situate în zona unde ați declarat reședința, dacă interacțiunea cu entitatea neautorizată a condus la prejudicierea fondurilor încredințate de dvs. acelei entități.
 3. Depuneți o reclamație către autoritatea competentă din țara de origine a entității, în măsura în care jurisdicția respectivă a stabilit o autoritate similară A.S.F., dacă interacțiunea cu aceasta entitate a condus la  prejudicierea fondurilor încredințate de dvs. acelei entități.

Șansele de recuperare rapidă a fondurilor încredințate unei entități neautorizate depind de instrumentul de plată utilizat de dvs., după cum urmează:

 1. dacă ați alimentat contul entității prin card de credit/debit, este posibil să aveți în continuare o șansă, atât timp cât acționați rapid și solicitați anularea operațiunilor (chargeback) în limita termenului legal;
 2. dacă ați alimentat contul entității prin transfer bancar sau prin criptomonedă, șansele de recuperare rapidă a fondurilor sunt drastic diminuate.

Vezi aici alte detalii publicate de ASF

CUM VA PUTETI RECUPERA BANII

 • Sfatul meu: nu mai investiti niciun ban si raportati aceasta tentativa de frauda financiara la Politie, prin completarea unei plangeri online, pe site-ul Politiei Romane, la acest link:  https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online.
 • Trimiteti o reclamatie si la ASF, la adresa de email: Entitati.Neautorizate@asfromania.ro
 • Trimiteti la banca unde aveti contul o cerere de anulare a platilor facute catre Moonpay (refuz la plata).

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite de la banca, ASF si de la Politie.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 − = 0