Cum pot obtine amanarea ratelor la credite?

Ma aflu in imposibilitate de plată începând cu luna martie 2020, cum pot sa obtin o perioadă de amânare a ratelor la credit?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Bancile aproba in prezent amanarea ratelor la credite conform OUG 37/2020, care permite atat persoanelor fizice, cat si firmelor, sa-si amane ratele la credite pe o perioada de pana la noua luni.

Conform normelor de aplicare a OUG 37/2020, persoanele fizice si firmele ale caror venituri le-au fost afectate de pandemia coronavirusului COVID-19 pot cere atat bancilor, cat si IFN-urilor, inclusiv firmelor de leasing, CAR-urilor sau caselor de amanet, amanarea ratelor la orice tip de credit (ipotecar, de consum, card de credit, descoperit de cont), pe o perioada de pana la noua luni, dar nu mai mult de finalul acestui an.

In normele de aplicare a OUG 37/2020, se specifica faptul ca este vorba de “veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19 față de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgență și se afla în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului ca urmare a intervenției uneia/mai multora dintre următoarele cauze, fără a se limita la acestea:

– intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia în șomaj tehnic ca efect al închiderii/restrângerii activității angajatorului,

– concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia,

– reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia,

– plasarea debitorului în carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvirea cu COVID-19 și altele asemenea.”

“Membrii familiei debitorului sunt persoanele care au calitatea de soț/soție, părinți și copii, care locuiesc și se gospodăresc împreună cu debitorul”, se precizeaza in normele OUG 37/2020.

Puteti cere amanarea ratelor si daca aveti restante la credit, cu conditia sa le achitati si sa fiti la zi, in momentul depunerii cererii de amanare.

Cei executati silit si cu conturile/salariul poprit nu pot cere amanarea ratelor la credite, pentru ca ei nu mai au rate, creditul fiind declarat scadent anticipat, conform prevederilor contractuale.

Trebuie facuta o cerere, insotita de o declaratie pe proprire raspundere

Pentru amanarea ratelor, trebuie sa trimiteti la banca sau la IFN, prin posta, telefon, e-mail sau printr-un formular online de pe site-urile acestora, o cerere de amanare a ratelor, insotita de o declaratie pe proprie raspundere ca v-au fost afectate veniturile din cauza COVID-19.

Declaratia pe proprie raspundere nu are un format standard, se poate folosi o formulare simpla, precum: “Subsemnatul, cu CI, declar pe proprie raspundere ca veniturile mele/ale familiei au fost afectate de pandemia COVID-19 si nu-mi mai pot achita obligatiile de plata, motiv pentru care solicit amanarea ratelor pe o perioada de x luni”.

Aceasta declaratie, impreuna cu cererea, se pot trimite prin posta, prin e-mail, prin telefon sau online, pe site-urile bancilor, prin completarea formularelor disponibile acolo.

 Banca si IFN-urile trebuie sa trimita raspunsurile privind aprobarea amanarii ratelor in termen de 15 zile de la primirea cererii, conform normelor de aplicare a OUG 37/2020

Vezi aici mai multe intrebari si raspunsuri frecvente despre amanarea ratelor la credite

Va rog sa-mi spuneti daca aveti nevoie de ajutor pentru amanarea ratelor la credite.

Vasile Coman

jurnalist

Reclamatiibanci.ro

vasile.coman@reclamatiibanci.ro

0723292899

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 3 = 6