Cum pot scapa de raportarile la CRC?

vitas ifn stergere crc

Buna ziua!Am vazut interesul dvs pt a veni in sprijinul celor raportati la crc! Suntem momentan intr-o situatie urâtă: Avem 2
credite la o instituție nebancara, ifn, unde am intarziat 32 zile, au raportat la crc, sume mici, o rata de 800 una de 900 lei!

Nu m-au anuntat ca ma raporteaza, ca poate luam de undeva sa nu ma raporteze pt ca eu tineam legatura cu agentul lor spunandu-le ca in săptămâna următoare le platesc, lucru care l-am si facut dar ei nu mi-au zis ca tot m-au raportat!

Acum am fost respins la un contract de leasing pt ca am acele 2 raportari la crc! Cum pot face sa ma scap de ele? Mentionez ca mai am credite ,dar sunt la zi si al alte banci si la aceasta institutie de 1 an sunt creditele si nu au fost probleme
de întârzieri, dar acum am av niste probleme doar! Dati-mi va rog un raspuns cum pot rezolva aceasta situatie!

Multumesc anticipat!


Raspuns

Stimate domn,

Daca IFN-ul Vitas nu v-a notificat inainte de raportarea la Centrala Riscului de Credit (CRC), dupa cum era normal, atunci puteti face o cerere in scris catre acest IFN, privind stergerea din CRC.

Centrala Riscului de Credit – CRC (fostă Centrala Riscurilor Bancare) reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei persoane declarante (instituţie de credit, instituţie financiară nebancară înscrisă în Registrul special, instituţie de plată care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare sau instituţie emitentă de monedă electronică care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare) din România faţă de acei debitori care au beneficiat de credite şi/sau angajamente al căror nivel cumulat depăşeşte suma limită de raportare (20.000 lei), precum şi a informaţiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de către posesori”, conform prezentarii de pe site-ul BNR.ro.

Regulamentul nr.2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit prevede urmatoarele:

„Procedura de ştergere a riscurilor trebuie utilizată în cazul în care un risc raportat anterior nu mai este înregistrat în evidenţele persoanei declarante şi debitorul respectiv îndeplineşte condiţia de a fi raportat la CRC. Ştergerea informaţiei de risc de credit prin această procedură se face utilizându-se formularul F3 A.”   

„Procedura de ştergere a unui debitor trebuie utilizată în cazul în care un debitor nu mai îndeplineşte condiţia de a fi raportat de către persoana declarantă. Ştergerea informaţiei de risc de credit se face utilizându-se formularul F2 A. „

Sfatul meu este sa trimiteti o cerere la Vitas, in vederea stergerii datelor raportate la CRC, motivand ca nu ati fost notificata inainte de raportare.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul Vitas.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

5 raspunsuri la “Cum pot scapa de raportarile la CRC?

          1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro

            Trebuie sa faceti o cerere in scris pentru stergerea din CRC, pentru ca nu ati fost anuntati. Reveniti apoi la mine cu raspunsul.

            Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 3 = 6