Este legal sa mi se ia cate o treime din salariu pentru doua popriri, atat la serviciu cat si de pe cardul de salariu?

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am doua popriri, una la serviciu si alta pe cardul de salariu si pentru fiecare mi se retine cate o treime, in total doua treimi. Este legal? Cum pot rezolva problema?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

poprire-salariu-cont-banca

poprire-salariu-cont-banca


Stimata doamna,

Conform legii (Codul de procedura civila), in cadrul procedurii de executare silita prin poprirea veniturilor se poate retine maxim o treime din salariu pentru o datorie si cel mult 50% din salariu pentru mai multe datorii. Ceea ce inseamna ca in cazul dumneavoastra executorul judecatoresc si banca au incalcat legea, intrucat au retinut doua treimi din salariu, mai multe decat jumatate, cum spune legea.

De altfel, cazul dumneavoastra nu este singular, o multime de oameni se confrunta cu aceasta problema, din simplul motiv ca executorii judecatoresti de regula doar dispun poprirea, atat la locul de munca, cat si pe toate conturile bancare, fara sa mai urmareasca daca nu cumva s-au retinut banii de doua ori, atat de firma angajatoare cat si de banca.

Din acest motiv Parlamentul a adoptat recent o lege care inca nu este in vigoare, intrucat a fost contestata de Guvern la Curtea Constitutionala, prin care obliga executorii judecatoresti sa rezolve astfel de cazuri de abuzuri in cadrul procedurilor de poprire a salariilor. (vezi aici detalii)

Va sfatuiesc, de aceea, sa luati legatura cu executorul judecatoresc si sa-i sesizati aceasta ilegalitate, pentru a rezolva problema. De asemenea, cereti executorului sa va returneze sumele de bani retinute abuziv.

Va rog sa reveniti la mine daca mai aveti nevoie de ajutor.

Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


6 − = 5