Nu pot inscrie autovehiculul, pentru ca e sub sechestru. Ce pot sa fac?

„Buna ziua!Am cumparat un autovehicul marca Audi A4 B7 si nu o pot inscrie pentru ca fostul proprietar o are pusa sub sechestru.Ce trebuie sa fac pentru a rezolva situatia?Va multumesc!”


Raspuns

Stimata doamna,

Ceea ce trebuie sa faceti, pentru a putea inscrie masina, este sa luati legatura cu executorul care a pus sechestru pe masina si sa cereti ridicarea sechestrului.

Legea (Codul de procedura civila) interzice sechestrarea bunurilor unei persoane executate silit daca acestea nu le mai apartin, ci sunt in proprietatea altora (terti).

Cu alte cuvinte, daca masina (autoturismul) este proprietatea dumneavoastra si ati cumparat-o de la persoana executata silit inainte de infiintarea popririi, atunci nu se poate pune sechestru pe masina si o puteti folosi fara probleme.

Legea permite sechestrarea bunurilor detinute (folosite) de alta persoana (terti) decat cea executata silit, insa numai daca nu exista dovezi (inscrisuri) ca acestea nu apartin altora.

„Sechestrul se va putea aplica și asupra bunurilor aparținând debitorului, dar deținute de un terț, afară numai dacă acesta din urmă nu recunoaște că bunurile aparțin debitorului urmărit”, se arata in Codul de Procedura Civila.

Ceea ce inseamna ca daca dumneavoastra nu recunoasteti ca masina apartine celui executat silit si aveti si dovezi in acest sens (actul de vanzare-cumparare), nu se poate aplica sechestrul.

Prevederile Codului de Procedura Civila privind sechestrul:

Articolul 732

Aplicarea sechestrului asupra bunurilor debitorului

(1) Dacă în termen de o zi de la comunicarea somației însoțite de încheierea de încuviințare a executării debitorul nu plătește suma datorată, executorul judecătoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, în vederea valorificării lor, chiar dacă acestea sunt deținute de un terț.

(2) În cazul în care există pericol evident de sustragere a bunurilor de la urmărire, la solicitarea creditorului făcută în cuprinsul cererii de executare, instanța, prin încheierea de încuviințare a executării, va dispune sechestrarea bunurilor urmăribile odată cu comunicarea somației către debitor. În acest caz, se va face mențiunea corespunzătoare în chiar încheierea de încuviințare a executării.

(3) Pentru bunurile sechestrate asigurător nu este necesară o nouă sechestrare, executorul judecătoresc fiind însă obligat să verifice dacă bunurile respective se găsesc la locul aplicării sechestrului și dacă nu au fost substituite sau degradate, precum și să sechestreze alte bunuri ale debitorului, în cazul în care cele găsite la verificare nu sunt suficiente pentru realizarea creanței.

(4) Bunurile mobile aflate în locul care constituie domiciliul sau reședința ori, după caz, sediul social sau punctul de lucru al debitorului se prezumă, până la proba contrară, că aparțin acestuia din urmă. În cazul în care se afirmă că unele bunuri aparțin altei persoane, dar drepturile acesteia nu rezultă din înscrisuri cu dată certă, executorul va sechestra bunurile, însă va face mențiune în procesul-verbal de sechestru despre drepturile pretinse.

Articolul 733

Sechestrarea bunurilor aflate în mâinile terților

(1) Sechestrul se va putea aplica și asupra bunurilor aparținând debitorului, dar deținute de un terț, afară numai dacă acesta din urmă nu recunoaște că bunurile aparțin debitorului urmărit. Dacă terțul recunoaște că bunurile aparțin debitorului, este obligat să declare dacă le deține în temeiul vreunui titlu și să înmâneze executorului o copie certificată a acestuia, dacă este cazul.

(2) Dacă terțul deținător nu recunoaște că bunurile aparțin debitorului, dar creditorul pretinde și face dovada că bunurile respective sunt ale acestuia, instanța de executare va putea, prin încheiere definitivă, dată cu citarea în termen scurt a părților, să îl autorizeze pe executor să continue aplicarea sechestrului.

(3) Terțul deținător care are un drept de folosință asupra bunului sechestrat poate să ceară instanței de executare să fie autorizat să folosească în continuare bunul, dacă pentru acesta există o asigurare facultativă contra daunelor ori urmează să fie contractată, în termenul fixat de instanță, după caz. În toate cazurile, acordul creditorului urmăritor în acest sens suplinește autorizația instanței de executare.

Codul de Procedura Civila

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu sechestrul autoturismului.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

3 raspunsuri la “Nu pot inscrie autovehiculul, pentru ca e sub sechestru. Ce pot sa fac?

  1. Vasile Coman Post author

   In primul rand, puteti face o cerere la Politie pentru a afla cine (care executor judecatoresc) a pus sechestru pe masina, pentru a putea trimite acestuia cererea de ridicare a sechestrului.

   Puteti verifica si online starea inmatricularii autoturismului pe site-ul Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, la acest link.

   Mai puteti verifica daca exista un titlu de executare silita pe masina cumparata la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM), la sectiunea „Cautare aviz de ipoteca mobiliara”, la acest link. (vezi foto)

   Va rog sa reveniti la mine, daca aveti nevoie de ajutor pentru a afla daca masina cumparata se afla sub sechestru.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 × 7 =