Unicredit credit Prima Casa schimbare robor cu ircc

Banca refuza trecerea de la dobanda ROBOR la IRCC pentru un credit. Ce pot sa fac?

Banca unicredit bank refuza cererea de trecere de la robor la ircc fara a face o refinantare. Ce pot sa fac?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Banca Unicredit nu ar trebui sa va refuze cererea de trecere de la ROBOR la IRCC, intrucat aceasta se poate face pentru orice tip de credit, inclusiv pentru creditele Prima Casa.

Legea prin care s-a introdus indicele IRCC (OUG 19/2019) nu exclude de la aplicare creditele Prima Casa.

OUG 19 prevede, la articolul 11 (XI), aliniatul (2), ca acest indice se poate aplica si creditelor mai vechi in derulare, cu indicele ROBOR, la cererile consumatorilor, cu acordul partilor, printr-un act aditional la contractul de credit.

Iata prevederile OUG 19/2019:

Articolul XI

(1) Prevederile art. II și III (privind introducerea IRCC n.r.) intră în vigoare la data de 2 mai 2019 și se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum și refinanțării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulare la această dată.

(2) Prevederile art. II și III se pot aplica și contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin. (1) cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit.

(3) La cererile formulate de consumatori pentru refinanțarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituțiile bancare răspund în termen de maximum 60 de zile de la data solicitării formulate de aceștia.

OUG 19/2019

Vezi aici OUG 19/2019

Asadar, trecerea de la ROBOR la IRCC se poate face printr-o cerere adresata bancii privind modificarea printr-un act aditional a contractului, in vederea trecerii de la ROBOR la IRCC.

Banca trebuie sa raspunda la cerere intr-un termen de maxim 60 de zile.

In prezent, nivelul ROBOR este 4,70%, in timp ce IRCC este doar 1,86%, deci o diferenta semnificativa, de aproape 3 puncte procentuale, care poate insemna foarte mult la rata lunara a unui credit Prima Casa.

De exemplu, la un credit de 36.000 de euro (180.000 de lei), cu o dobanda (DAE) de 5,5%, rata lunara este in jurul a 1.100 de lei, in timp ce rata la o dobanda cu 3 puncte mai mare (8,5%), rata este mai mare cu 300 de lei, respectiv 1.400 de lei, conform Calculatordecredite.ro.

Asadar, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Unicredit, in care sa solicitati aprobarea cererii privind trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditul Prima Casa.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatia Unicredit.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Postat in data: 23 apr., 2022

7 raspunsuri la “Banca refuza trecerea de la dobanda ROBOR la IRCC pentru un credit. Ce pot sa fac?

 1. Laurentiu Tudor

  Buna ziua, astazi la Alpha Bank mi.au refuzat trecerea de la Robor la Ircc pentru creditul Prima casa ,obtinut in 2014. Pe motiv ca politicile companiei nu permit acesta trecere pentru acest tip de credit. Mentionez ca in tot acest timp nu am avut nici o zi de intarziere sau niciun fel de alt conflict cu banca respectiva. Mai avem alta sansa , alta oportunitate de a schimba roborul cu ircc ul? Carr ar fi urmatorii pasi de urmat ? Va multumesc in avans pentru raspunsul , indrumarea recomandata. A mai trecut cineva prin asa ceva si daca da , au reusit sa rezolve in alt fel?

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Ati facut la Alpha Bank cerere de trecere de la ROBOR la IRCC si ati primit acest raspuns, in scris, ca nu permit politicile companiei, sau v-a spus asta cineva de la banca?

   Daca nu ati facut cererea, sfatul meu este sa o trimiteti, pentru ca aceasta este procedura de modificare a indicelui ROBOR cu IRCC.

   Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul Alpha Bank la cererea dumneavoastra.

   Reply
   1. Laurentiu Tudor

    Am facut cererea si am depuso dupa indelungi negocieri cu directoarea de sucursala , deoarece nu accepta invocand motivul ca politicile bancii nu permit modificarea de la robor la ircc pentru tipul de credit Prima Casa. Intr un final au acceptat cererea si mi au dat un numar de inregistrare , acum fiind in asteptarea raspunsului /justificarii in scris a refuzului lor. Imediat cum voi avea acest raspuns voi revenii cu detalii. Va multumesc , O zi buna

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

     Foarte bine ati facut, pentru ca este dreptul dumneavoastra sa faceti orice cerere la banca, iar pentru trecerea de la ROBOR la IRCC, legea spune ca trebuie depusa in cerere in acest sens de catre titularul creditului.

     Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul bancii.

     Reply
 2. Pingback: Banca refuza trecerea de la ROBOR la IRCC. Ce pot sa fac? | Vasile Pop-Coman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = 14