Bancile mai accepta bancnote de 500 de euro?

bancnota 500 euro

„BRD nu imi accepta bancnote de 500€ pt. a rambursa un credit „prima casa”, motivînd ca ei nu mai accepta astfel de bancnote(decizie interna), dar eu client fiind, nu am fost anunțat. Ce pot face intr-o astfel de situatie?Multumesc!”


Raspuns

Stimate domn,

Bancile si casele de schimb valutar sunt obligate sa accepte in continuare bancnote de 500 de euro, chiar daca acestea nu se mai emit de bancile centrale din zona euro.

Bancnota de 500 de euro isi va pastra pentru totdeauna valoarea si poate fi schimbata la una dintre bancile centrale din tarile din zona euro, conform informatiilor publicate de Banca Centrala Europeana (BCE):

„La data de 27 ianuarie 2019, 17 dintre cele 19 bănci centrale naționale din zona euro au încetat să emită bancnote de 500 EUR. Pentru a asigura o tranziție fără sincope și din motive de logistică, Deutsche Bundesbank și Oesterreichische Nationalbank au stopat emiterea bancnotelor la data de 27 aprilie 2019.

Bancnotele de 500 EUR existente reprezintă în continuare mijloace legale de plată, putând fi încă utilizate pentru efectuarea plăților și ca mijloc de tezaurizare (mai exact, acestea pot fi cheltuite și economisite). În mod similar, băncile, casele de schimb valutar și alte părți comerciale pot repune în circulație bancnotele de 500 EUR existente.

La fel ca toate cupiurile bancnotelor euro, bancnota de 500 EUR își va păstra întotdeauna valoarea și va putea fi preschimbată oricând la una dintre băncile centrale naționale din zona euro.”

Banca Centrala Europana

Asadar, sfatul meu este faceti o reclamatie la BRD, in care sa solicitati acceptarea bancnotei de 500 de euro, pentru achitarea ratei la credit.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la BRD.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

10 raspunsuri la “Bancile mai accepta bancnote de 500 de euro?

 1. florica lazar

  am cont la ING,am depozite si primesc pensia.AM aprox 7000de euro pe care vreau sa ii depun,sunt cupiuri de 500 si 200 euro.bancomatele ing nu le accepta iar ing spune ca nu au nici-o sucusala care sa primeasca cash.Cum as putea rezolva aceasta problema.Cei de la ING ma trimit sa ii schimb la case de schimb,dar eu am cont la ING nu la casa de schimb.In plus nici acestea nu vor sa le primeasca.va rog ajutati-ma.va multumesc

  Reply
  1. Vasile Coman Post author

   Am transmis la ING reclamatia dumneavoastra, iar banca mi-a raspuns ca va poate ajuta. Trimiteti un mail la contact@ing.ro iar reprezentantii bancii vor incerca sa va ajute cu o solutie.

   Reveniti va rog pentru a-mi spune daca ati rezolvat problema cu depunerea bancnotelor in euro la ING.

   Reply
   1. f

    M-ati indrumat sa trimit la ING inca o data solicitarea mea,am facut acest lucru ,dar au trecut maibine de 50zile si nu am primit nici un raspuns.

    Va rog inca o data sa ma ajutati.Sunt hotarata ca in cazde nerezolvare a acestei probleme sa imi retag conturile de la ING.Va multumesc pentru ajutor.

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

     S-ar putea ca problema dumneavoastra sa fie cauzata de limitele maxime impuse de banca pentru depunerea de numerar.

     Conform informatiilor ING, modificarea limitelor cash se poate face in aplicatia Home Bank, astfel:

     Din meniul principal, intrati jos in dreapta la cele 3 puncte, accesati „Servicii si setari”, „Limite tranzactionale”, „Limite numerar”.

     Aceste cereri se analizeaza si raspunsul este dat in maxim 3 ore in zilele de luni pana vineri intre 9 si 17.

     Daca este nevoie de documente care sa justifice provenienta banilor, veti fi contactata.

     Limita maxima anuala de depunere este de 60.000 de EUR sau echivalentul in lei de 300.000.

     Va rog sa reveniti, daca nu reusiti sa rezolvati problema cu depunerea bancnotelor la ING.

     Reply
 2. Mihaela

  Bună ziua!
  La Raiffeisen nu mi-au primit bancnotă de 500 euro pentru a-mi alimenta contul deținut la ei și când le-am spus că este un abuz deoarece nu există bază legală prin care se interzice circulația bancnotei mi-au spus clar că pot sa-i reclam, ei nu primesc! Unde să mai fac reclamație? Le-am spus că nu mai ii consider de incredere deoarece fac abuzuri nelegale și că îmi voi muta conturile la altă bancă! Au spus că este alegerea mea!

  Reply
  1. Vasile Coman Post author

   In acest caz trebuie sa faceti doua reclamatii la adresa Raiffeisen, pentru refuzul nejustificat de a va incasa bancnota de 500 de euro:

   1. O reclamatie la Banca Nationala a Romaniei (BNR);

   2. O reclamatie la Protectia Consumatorilor (ANPC).

   Va rog sa reveniti cu raspunsurile la reclamatiile trimise BNR si ANPC.

   Reply
 3. Nicu

  Buna ziua,
  As dori să știu și eu care sunt băncile din Romania care colaborează cu BCE,deoarece am tot incercat sa schimb o bancnota de 500 euro și am fost refuzat în aproape 5 bănci diferite.
  Unde pot face reclamații acestor bănci care au refuzat din moment ce in ordonanța BCE este scris clar că se pot schimba gratuit.
  Vă mulțumesc!

  Reply
  1. Vasile Coman Post author

   Bancnota de 500 de euro va ramane valabila pe termen nedeterminat, doar ca nu se va mai emite, conform informatiilor BCE, ceea ce inseamna ca bancile sunt obligate sa le accepte.

   De aceea, sfatul meu este sa faceti reclamatii la banci si la Banca Nationala a Romaniei.

   Reply
  2. Valentin

   Bună ziua, am schimbat acum un an și jumătate o suma de lei în euro de la banca UNICREDIT unde am primit bancnote de 500 de euro. Azi am fost sa le schimb cu alte bancnote euro pentru a scăpa de cele de 500 pentru ca am înțeles ca se vor scoate din circulație din 2024, urmând sa fie scoate altele cu alte elemente de siguranță și nu știu dacă le voi folosi pana atunci. Aceștia au refuzat sa mi le schimbe pe motiv ca eu am solicitat atunci bancnote de 500 neștiind ca acesta se vor scoate din uz și refuzul lor este categoric. Au temeiul legal sa facă asta? Mulțumesc anticipat!

   Reply
   1. Vasile Coman Post author

    Nu exista temei legal pentru refuzul Umicredit de a va schimba bancnotele de 500 de euro, pentru ca aceste bancnote nu vor iesi niciodata din circulatie, vor ramane valabile permanent, conform anuntului Bancii Centrale Europene. Atata doar ca nu se vor mai emite bancnote noi de 500 de euro.

    De aceea, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Unicredit cu privire la refuzul bancii de a va schimba bancnotele de 500 de euro.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 + 3 =