Care este termenul de plata la refinantarea unui credit, prin OPC (Ordin de Plata Conditionat)?

Am facut o plata cu un OPC de la o banca Y. La un timp am sunat la banca x (banca, care trebuie sa primeasca banii) si am semnat un acord de plata. Intrebarea mea este daca exista un timp maxim in care este procesat acest acord. A trecut deja o saptamana si nu s-a primit acel acord la banca Y. Este vorba de o refinantare si expira OPC-ul. Rea vointa sau modalitate de a mai stoarce cativa bani din dobanda?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

In cazul refinantarii unui credit, solicitantul trebuie mai intai sa prezinte bancii (y) la care vrea sa faca refinantarea o adresa de la banca (x) de la care a obtinut creditul refinantat, in care sa figureze soldul creditului si daca este cazul acceptul ipotecii imobiliare de rang subsecvent.

Dupa incheierea contractului de credit pentru refinantare, se semneaza contractul de ipoteca imobiliara si se efectueaza plata de catre banca la care faceti refinantarea (y) catre banca x, in vederea achitarii vechiului credit. Plata se efectueaza printr-un OPC (Ordin de Plata Conditionat), de care vorbiti.

Ordinul de Plata Conditionat este denumit astfel pentru ca banca y se asigura ca banca x va efectua plata numai in contul creditului refinantat iar suma se va folosi pentru rambursarea totala a datoriilor. De asemenea, banca x se obliga sa elibereze ipoteca pe garantia aferenta creditului care se refinanteaza.

Comisioanele pentru un OPC sunt destul de mari, putand ajunge la unele banci la 100 de lei/tranzactie + 0,25% din suma + 10 euro (speze SWIFT).

Din aceste motive, un OPC are un termen de indeplinire mai mare, de pana la 30 de zile, perioada in care banca x trebuie sa ramburseze creditul refinantat si sa elibereze adresa privind radierea ipotecii in forma autentica.

Va rog sa va interesati la banca y care este termenul de indeplinire a OPC-ului, precum si la banca x cu privire la acordul de plata.

Va rog sa reveniti daca aveti in continuare probleme si doriti sa le rezolvam cu ajutorul bancii.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Lasa un comentariu


4 + = 12