Ce pot sa fac daca Mozipo ma ameninta ca ma executa silit?

mozipo scadenta anticipata credit

Raspuns

Stimata doamna,

Conform legii (OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori), bancile si IFN-urile pot declara creditul scadent anticipat doar dupa un numar de 90 de zile (3 luni) consecutive de restante.

Aceeasi lege spune ca perioada dintre declansarea scadentei anticipate si inceperea executarii silite nu poate fi mai mica de 3 luni.

Asadar, executarea silita nu poate fi declansata mai devreme de 9 luni din momentul in care banca va anunta ca imprumutul este scadent anticipat, adica trebuie sa-l platiti ingral, nu in rate, ca anterior.

Iata prevederile OUG 50/2010 privind executarea silita:

” (9) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanță de către consumator.

(10) Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă. 

În cazul în care executarea silită nu este inițiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenței anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare. 

Prevederile alin. (9) și (10) se aplică și procedurilor derulate de entitățile care desfășoară activități de recuperare creanțe.” 

OUG 50/2010

Deci doar daca nu platiti ratele timp de 90 de zile consecutiv, banca, IFN-ul sau firma de recuperare poate declara creditul scadent anticipat, iar dupa alte minim 3 luni, poate initia executarea silita.

Ceea ce inseamna ca daca dumneavoastra mai achitati din restante, sa spunem o rata, numarul de zile consecutive cu restante (termenul de intarziere) scade, iar IFN-ul sau banca nu poate declara creditul scadent anticipat.

Sfatul meu este sa trimitei la Mozipo, la adresa de email info@mozipo.ro, o reclamatie privind declansarea executarii silite mai devreme decat prevede lege, precum si o cerere pentru incheierea unui acord amiabil pentru achitarea datoriilor.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la Mozipo, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 5 = 35