Cum se calculeaza gradul de indatorare pentru refinantarea mai multor credite?

Cum as putea obtine un credit de refinantare cand toate bancile la care am apelat imi socoteste gradul de indatorire actual?? Deci am credite la care pe luna platesc 1200 de lei, si daca doresc refinantarea creditelor si ma incadrez cu un salar de 2500, daca la aceasta suma ma incadrez la 40000 de lei oare nu este f bine? As plati lunar 1000 de lei deci acopera rata si raman si cu 1500 de lei in mana. Nu inteleg ce inseamna creditul de refinantare. Va multumesc anticipat


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Creditul de refinantare inseamna obtinerea unui nou credit, in vederea achitarii unuia sau mai multor credite obtinute anterior, cu scopul de a plati o rata mai mica si/sau de a obtine o suma suplimentara de bani, asadar un nou imprumut.

Adica exact ceea ce rezulta din exemplul pe care mi l-ati dat: daca in prezent platiti o rata de 1.200 de lei pentru mai multe credite, in urma refinantarii acestora printr-un nou imprumut platiti o rata mai mica (fie datorita unei dobanzi mai mici, fie datorita unei perioade de rambursare mai mare) si chiar va raman ceva bani dupa achitarea creditelor in derulare, dat fiind ca va incadrati la un imprumut mai mare decat ceea ce a ramas de platit la creditele vechi.

Motivul pentru care bancile va spun ca nu va incadrati pentru o refinantare ar putea avea legatura cu noile reguli privind gradul de indatorare, stabilite de Banca Nationala a Romaniei (BNR), incepand din acest an. Potrivit acestora, rata la un credit obisnuit sau de refinantare nu poate sa fie mai mare de 40% din salariu.

In cazul dumneavoastra, daca aveti un salariu de 2.500 de lei, atunci va incadrati la o rata lunara de 1.000 de lei, ceea ce inseama un credit de peste 40.000 de lei, pe 5 ani, pentru ca rata la acest credit este 870 de lei, pe 5 ani, cu o dobanda anuala efectiva (DAE) de 11,7% pe an.

De aceea, sfatul meu e sa mergeti la banca si sa intrebati de ce nu va incadrati la refinantare, dat fiind ca gradul de indatorare pentru noul credit, cel care trebuie luat in calcul de banca, nu gradul de indatorare la creditele din prezent, este mai mica de 40%, conform regulilor BNR.

Reveniti apoi la mine, pentru a va ajuta sa lamuriti problema si sa obtineti creditul.

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 + 4 =