De ce nu indeplinesc scoringul pentru un credit?

Buna ziua, am si eu o intrebare. am fosta astazi la o banca pentru a imi face un credit. am raspuns la cateva intrebari, dupa cateva minute doamna de acolo mi-a zis ca nu pot face credit pentru ca nu indeplinesc scoringul. ce legatura are ca stau cu parinti si ca nu sunt casatorit? Un coleg al meu de munca avand aceleasi conditii ca mine i s-a aprobat. de ce??? Poate avea patronul la care lucrez influenta asupra bancii, iar aceasta sa nu imi aprobe imprumutul?
Va multumesc anticipat


Raspuns

Stimate domn,

Bancile isi evalueaza clientii pe baza mai multor indicatori care stau la baza asa-zisului scoring, printre care se afla si situatia locativa: daca detin o locuinta personala sau daca locuiesc in chirie sau cu parintii. Cei care detin o locuinta au sanse mai mari sa obtina un credit, intrucat sunt considerati de catre banci ca fiind mai putin riscanti, cu alte cuvinte bancile ar putea recupera mai usor de la ei banii imprumutati.

De asemenea, cei casatoriti primesc un punctaj mai mare la scoring, din aceleasi motive: au un risc mai mic de nerambursare a imprumutului.

Scoringul ia in considerare si locul de munca, numele firmei la care lucrati, marimea acesteia si domeniul de activitate, fiecare element avand un punctaj diferit, in functie de riscuri. De exemplu, cei care lucreaza la o firma mica au sanse mai mici sa obtina credit decat cei care sunt angajati la firmele mari. De asemenea, profesia si vechimea in munca sunt alte elemente care intra in calculul scoringului: cu cat ai o specializare, functie si vechime mai mari, cu atat scoringul va fi mai ridicat.

Din aceste motive, exista posibilitatea ca un coleg de servici, desi aparent are aceeasi situatie ca a dumneavoastra, sa obtina un punctaj mai mare la scoring si sa se califice pentru obtinerea creditului.

Pentru a va spori sansele la obtinerea unui credit, trebuie sa stiti ca cel mai important element care intra in calculul scoringului este istoricul de plata in cazul unui credit mai vechi sau in curs de rambursare: daca nu ai avut restante in trecut, inregistrate la Biroul de Credit, sau daca acestea au fost mici sau accidentale, atunci exista sanse mari sa obtii un nou imprumut.

Unele banci au sisteme de evaluare (scoring) a clientilor mai complexe si politici de risc diferite, astfel ca este posibil sa existe limitari in privinta numarului de angajati ai unei firme carora le acorda imprumuturi.

Va asigur ca patronul firmei nu poate avea nicio influenta in decizia bancii de a va acorda sau nu creditul, cu exceptia situatiei in care acesta ofera bancii informatii suplimentare despre situatia financiara a dumneavoastra (de exemplu, ca aveti de achitat o datorie personala), pe care banca nu le stie, dar pe care le-ar putea considera relevante pentru profilul dumneavoastra de risc.

De aceea, sfatul meu este sa incercati la mai multe banci sa obtineti imprumutul, intrucat fiecare banca are propriile criterii de acordare a creditelor.

Va rog sa reveniti la mine pentru alte intrebari.

Cu stima,

Vasile Coman
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + 7 =