De ce nu scade datoria, dupa platile facute din salariul poprit?

„Buna ziua Dl Coman,

Am gasit de curand cateva articole de la dumneavoastră pe reclamatiibanci.ro, si ma intrebam daca ma puteti informa intr-o chestiune. Este vorba despre tatal meu, care are o datorie la ING din 2021 in valoare de 20.092 lei, suma pentru care a fost executat silit fiind instituita o poprire pe salariu in Septembrie 2021. In acea perioada, i s-a pus o poprire in valoare de 450 ron, avand salariul minim pe economie ( lucreaza la o firma de salubritate ).

Cu toate ca nu suntem in cele mai bune relatii mi-a cerut ajutorul într-o problemă, si anume ca ii se opreste suma de 450 ron si de la anagajator si de la banca, asftel ramanand cu un ‘salariu’ la final de luna de vreo 300-400 ron.Cei de la bancă au spus sa ia legatura cu executorul deoarece ei nu pot face nimic. Angajatorul a transmis acelasi lucru.

Totodată, am descoperit ca suma totala de plata la momentul actual a ajuns la 25.000 ron.

Cum este posibil ca dupa atatea plăti efectuate in timpul popririi, datoria sa nu scada? si cum este posibil ca banca si angajatorul sa opreasca mai mult de jumatate din salariul net, lăsând-ul cu o suma infimă de bani pentru trai. Daca puteti sa ma ajutati cu o informatie, cum as putea sa procedez? sau daca e nevoie sa contactez un avocat specializat.

Mulțumesc”


Raspuns

Stimate domn,

Datoria aferenta creditului aflat in situatia de executare silita prin poprire ar trebui sa scada direct proportional cu valoarea platilor aferente banilor retrasi din salariu, dat fiind ca nu se mai aplica dobanzi sau penalizari, conform legii.

Conform OUG 50/2010, art. 38, punctul 8:  „Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare.”

Motiv pentru care sfatul meu este sa trimiteti la creditor (banca sau firma de recuperare creante) o reclamatie cu privire la valoarea datoriei.

In ceea ce priveste cuantumul retinerii din salariu, acesta nu poate fi mai mare de o treime, conform legii.

Iata prevederile art. 728 din Codul de procedura civila cu privire la limitele urmaririi veniturilor banesti:

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

De aceea, sfatul meu este sa faceti cate o reclamatie la banca si la executorul judecatoresc, in care sa solicitati rambursarea banilor retrasi din salariu care au depasit ponderea de o treime din salariu.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile la reclamatiile trimise la creditor, banca si executorul judecatoresc.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 − = 0