IFN-urile m-au supraindatorat, apoi mi-au pus poprire si mi-au luat toti banii din salariu. Ce pot sa fac?

Bună ziua! Eu încasez salariul la brd unde am un credit plătit la zi cu grad de îndatorare de peste 40%, mai am 2 popriri de la IFN uri și mi-au lut inclusiv norma de hrana, indemnizația de chirie, indemnizația de voucher de vacanta, practic am luat în jur de 6000 lei și eu am beneficiat de 0 lei, banca spune sa ma adresez executorilor iar executorii spun ca este vina băncii ca au virat banii, ma trimit de la unii la alții și nimeni nu poate face nimic.

Aceste IFNuri mi-au acordat creditele desi eram suprandatorat cu peste 40%. Nu știu ce sa mai fac am rămas cu 0 roni și nu mai pot plăti nimic gaze curent apa și mâncare.

Va rog ajutați-mă sunt în disperare nu știu ce sa mai fac. Va mulțumesc și v-aș fi recunoscător cu un sfat ce e de făcut în cazul acesta


Raspuns

Stimate domn,

Din cele relatate, sunt doua probleme pe care trebuie sa le rezolvati, si anume:

  1. Nu vi se pot lua toti banii din salariu in cazul unei popriri, ci maxim o treime pentru o datorie si cel mult jumatate, daca aveti doua sau mai multe datorii, conform Codului de procedura civila. Nu este normal ca banca si executorul sa va trimita de la unul la altul, pentru ca ei nu au respectat legea.
  2. Supraindatorarea de catre IFN-uri este o ilegalitate, o incalcare a unei norme emise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), potrivit careia IFN-urile nu pot acorda credite unei persoane, daca aceasta are rate mai mari de 40% din venituri, cum spuneti ca a fost si cazul dumneavoastra.

De aceea, sfaturile mele sunt urmatoarele:

  1. Faceti o reclamatie la banca, in care sa solicitati rambursarea banilor din salariu opriti peste limita legala;
  2. Trimiteti reclamatii la IFN-urile care v-a acordat credite cu depasirea gradului de indatoare, in care sa le solicitati solutii de inchidere a respectivelor credite, cu evitarea raportarii la Biroul de Credit si eventual a executarii silite.
  3. Trimiteti o sesizare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) cu privire la incalcarea de catre IFN-uri a Regulamentului privind gradul maxim de indatoare. (gasiti la acest link datele de contact ale BNR)

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite de la banca, IFN-uri si BNR, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + = 14