Pot sa inchiriez apartamentul luat cu credit Prima Casa (Noua Casa)?

credit-prima-casa-codebitor

„Buna ziua!
In urma unui partaj intre soti, am ramas proprietara unui apartament luat prin Prima Casa acum 10 ani. La credit trebuie sa achitam amandoi in continuare pana la finalizarea acestuia, avand hotarare judecatoreasca in acest sens. Problema este ca nu locuieste nimeni acolo si as vrea sa il inchiriez pentru a ma folosi de bun.

Cealalta problema este ca titularul creditului este fostul sot, iar atunci cand merg sa platesc rata mea, cei de la banca nu doresc sa imi furnizeze informatii despre credit (cum ar fi daca exista restante etc.). Amandoi suntem codebitori, dar el a fost cel care a semnat primul, titular numit probabil.. Ideea este ca in urma unei hotarari judecatoresti, eu am ramas proprietara apartamentului, dar amandoi avem de achitat datoria comuna la apartament.

Ca sa il inchiriez legal trebuie facuta o cerere la banca pentru a mi se aproba, din ce am inteles. Dar nefiind titular pe credit, dar proprietar al apartamentului, pot face asta fara sa il implic pe fostul sot?

Ma gandesc ca daca acestia nu vor nici macar sa imi furnizeze informatii despre restante, din start sa nu ma gandesc la asa ceva.. ce este de facut in aceasta situatie? Multumesc!”


Raspuns

Stimata doamna,

In primul rand, in calitate de codebitor al creditului si semnatara al contractului de credit, aveti dreptul de a solicita accesul la informatiile privind creditul, iar banca trebuie sa va furnizeze situatia acestuia la zi, inclusiv daca exista restante.

Daca banca refuza sa va furnizeze aceste informatii, trebuie sa faceti o reclamatie in acest sens la banca.

In al doilea rand, in calitate de coproprietar al apartamentului cumparat prin programul Prima Casa (Noua Casa), puteti sa-l inchiriati, cu acordul celuilalt coproprietar, precum si cu aprobarea bancii si a Ministerului Finantelor.

Pentru inchirierea unui imobil achiziționat prin programul Prima Casa/Noua Casa trebuie sa obtineti in primul rand acordul bancii. Ulterior veti solicita si aprobarea de la Ministerul Finantelor Publice – Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica, la care veti atasa acordul bancii. Aceste doua documente sunt necesare pentru a inregistra contractul de inchiriere la administratia financiara de care apartineti.

Va rog sa reveniti cu raspunsul primit de la banca la reclamatia privind accesul la informatiile despre credit.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

4 raspunsuri la “Pot sa inchiriez apartamentul luat cu credit Prima Casa (Noua Casa)?

 1. i

  Multumesc pentru raspuns.
  Asa cum v-am spus, in urma unui partaj eu am devenit proprietara apartamentului. Fostul sot nu mai este coproprietar. Toate actele apartamentului sunt pe numele meu, avand hotarare judecatoreasca in acest sens. El a ramas trecut doar pe contractul de credit, deoarece judecatoria a decis sa nu il scoate din credit, pentru a isi achita in continuare ratele, eu despagubindu-l pe acesta (o sa isi achite din ratele la credit din despagubirea de la mine cel mai probabil, dar asta nu e relevant). Acesta nu are nici un drept asupra apartamentului, fiind in totalitate al meu legal.

  Problema este doar la credit si la banca, pentru ca aici nu s-a modificat nimic, de exemplu, daca eu doresc sa il dau in inchiriere, dar el nu doreste acest lucru (dorind doar sa imi faca rau sau sa ma incurce in viata), nu pot sa fac nimic fara aprobarea acestuia, fiind legat de el, lucru care nu mi se pare corect avand in vedere decizia instantei.

  Dar am inteles, o sa incerc sa ii amenint cu reclamatia daca nu imi ofera macar informatii cu privire la restante.. Mi se pare ciudat sa am nevoie de aprobarea lui, atat timp cat a devenit proprietatea mea legal, dar daca nu exista alta alternativa..

  Reply
  1. Vasile Coman Post author

   Daca sotul nu mai este coproprietarul apartamentului, atunci nu mai aveti nevoie de acordul lui pentru inchiriere.

   Tot ceea ce trebuie sa faceti este cererea la banca si la Ministerul Finantelor, pentru dosarul de inchiriere.

   Informatiile privind creditul trebuie sa le solicitati la banca, nu la fostul sot.

   Reply
   1. i

    Exact, hotararea judecatoreasca a decis ca eu sa raman proprietarul apartamentului, sa il despagubesc pe acesta, dar amandoi sa platim in continuare la credit pana la finalizarea acestuia.

    O sa incerc sa fac singura o solicitare.. desi acestia nu or sa inteleaga sigur, asa cum nu doresc nici macar sa imi furnizeze informatii despre credit/restante.. o sa incerc sa merg la acestia cu hotararea judecatoreasca in speranta ca vor intelege si nu vor cere aprobarea lui, nefiind necesar, atat timp cat nu e coproprietar pe apartament.. va multumesc foarte mult pentru sfaturi, voi incerca asa! Zi frumoasa!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + 8 =