Se poate pune poprire pe pensia alimentara?

„Ieri mi s-a executat silit 2300 si ceva de lei din contul de economii al fetitei mele, bani proveniti doar din pensia alimentara. Am primit o scrisoare in care mi s-a cerut anterior sa platesc acea suma in
termen de 1 zi, nu stiam ca trebuie sa platesc acea suma ca urmare a incheierii unui proces cu un angajator, eu achitand inainte ce s-a executat in plus fata de mine cand am castigat procesul.

Problema pe scurt e ca banca din cate stiu nu are dreptul sa imi ia asa banii cum vor ei mai ales ca nu am alte venituri decat cele din pensia alimentara a fetitei si sunt si plecata din tara de cand m-am
recasatorit. De aceea pensia de la tatal biologic mergea in contul de economii al fetitei, ei au luat de acolo daca in cont nu era nimic, totusi nu mi se pare normal.”


Raspuns

Stimata doamna,

Intr-adevar, nu se poate pune poprire pe pensia alimentara pentru copii.

Conform Codului de procedura civila, “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.”

In mod normal, atat banca, cat si executorul judecatoresc, trebuie sa verifice inainte de a face o poprire si a bloca niste bani destinati intretinerii unui copil, insa ei fac exact invers. Mai intai blocheaza toate conturile si toate cardurile celui executat silit si abia cand oamenii se plang de aceste abuzuri catadicsesc sa indrepte lucrurile, cu intarziere.

Pe de alta parte, este posibil ca banca sa nu fi stiut ca banii din contul de economii sunt destinati pensiei copilului.

De aceea, va sfatuiesc sa faceti mai intai o reclamatie la banca, in care sa solicitati deblocarea banilor aferenti pensiei alimentare, apoi reveniti la mine cu raspunsul primit de la BCR, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × = 27