„Bună seara,
In 2014 am fost executat silit ptr un credit de nevoie personal luat de la Raiffeisen , pe care l-am plătit ulterior prin poprirea pusă pe salariu de la vremea aceea.
După ce am făcut ultima plată la o săptămână am fost înștiințat ca mai am de plată încă aproximativ odată suma deja achitată pe seama unor dobânzi și penalizări, care nu au fost trecute în dosarul inițial de executare silită si nici nu am fost anunțat în toți cei patru ani în care mi s-au oprit bani de aceste penalizări și dobânzi și de fiecare dată când încercam să intru în legătură cu executorul, niciodată nu era disponibil.
Acum am primit înștiințare de firmă Kruk, nu știu dc a ajuns dosarul la ei, executorul care s-a ocupat era din Jud. Buzău, Cucu Lucian.
Eu am toate OP-urile ptr plata creditului prin executare silita, am nevoie de un sfat cum să procedez cu cei de la Kruk care susțin ca datoria nu a fost achitată.
Multumesc”, întreabă un cititor.
Raspuns
Stimate domn,
Kruk sau alte firme de recuperare creanțe nu pot aplica penalități sau dobânzi pentru creditele în executare silită prin poprire sau sechestru.
Aplicarea de dobânzi penalizatoare este interzisă de legea contractelor de credit, OUG 50/2010, care arată următoarele, la art. 38, aliniatul (8):
„Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare.”
În consecință, dacă ați achitat deja sumele din dosarul inițial trimis de executorului judecătoresc, nu mai trebuie să plătiți nimic în plus.
De aceea, sfatul meu este să faceți o reclamație la Kruk, în care să cereți închiderea dosarului, dat fiind că ați achitat deja datoriile.
Vă rog să reveniți cu răspunsul primit de la Kruk, pentru a vă ajuta să rezolvați problema cu datoria la creditul de la Raiffeisen.
Cu stimă,
Vasile Pop Coman