Cum pot scapa de sechestrul pe masina?

cec bank dobanda depozit

Buna dimineata.Am citit cu interes articolele Dvs de pe reclamatiibanci.ro și va mulțumesc enorm pt aceasta oportunitate de ajutor acordată tuturor persoanelor cu aceasta problema împovărătoare:sechestru pe masina.Sper din suflet sa îmi puteți acorda din timpul Dvs si sa ma ajutați cu problema mea.

In cateva cuvinte: Tatăl meu in vârsta de 72 de ani are sechestru pe masina si conturi pt un credit bancar la CEC BANK .Este însoțitor pt mama mea care este încadrată cu grad maxim de handicap ,nedeplasbila,necesitând doar însoțitor in urma multiplelor accidente vasculare.Întrebarea mea este pot face contestație la sechestru pe masina tatălui meu,având in vedere ca este singurul mod prin care se pot deplasa la spital,la multiplele controale medicale lunare,urgente medicale,ei locuind și la 7 km de oraș .

Dacă da,ma puteți ,va rog din suflet cu un model de contestație pt situația dată,ei neavând cunoștințele și veniturile necesare angajării unui avocat.Are termen de 5 zile începând de ieri deja,altfel cred ca o sa ii scoată masina la vânzare.Va implor sa ne ajutați 🙏🏻🙏🏻🙏🏻😭😭😭😭😭
Va mulțumesc din suflet și aștept cu nerăbdare răspunsul Dvs Un an nou fericit și tot binele din lume va dorim
Cu deosebit respect


Raspuns

Stimata doamna,

Conform legii, daca valoarea datoriilor este mai mica decat pretul masinii, atunci nu se justifica sechestrul pe masina.

Iata ce spune Codul de Procedura Civila, la articolul 629 (Veniturile si bunurile supuse executarii):

„Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.”

Deci se poate pune sechestru pe locuinta, masina sau alte bunuri personale, daca datoria se poate recupera doar prin vanzarea acestora, nefiind suficienta poprirea salariului.

In cazul dumneavoastra, sechestrul pe masina a fost pus probabil pentru ca nu se poate pune poprire pe indemnizatia de insotitor.

De aceea, solutia pentru a putea folosi masina sub sechestru si evitarea vanzarii acesteia este a ajungeti la o intelegere amiabila cu creditorul, respectiv CEC Bank, cu privire la achitarea datoriei.

Trebuie sa stiti ca legea va confera dreptul de a va intelege cu creditorul (banca, IFN-ul sau cui datorati bani) cu privire la modalitatea de executare silita, astfel incat sa vi se puna doar poprire pe salariu/pensie sau doar prin vanzarea bunurilor.

Iata ce mai spune Codul de Procedura Civila:

„Articolul 630 Intelegeri privind efectuarea executarii

In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.”

Sfatul meu este sa luati legatura atat cu executorul judecatoresc cat si cu creditorul, CEC Bank, carora sa le expuneti aceste prevederi legale si drepturile pe care le aveti, in vederea ajungerii la o solutie de rezolvare a problemei.

Concret, trimiteti la CEC Bank o cerere in care sa solicitati o solutie de achitare a datoriei, astfel incat sa se poata ridica sechestrul pe masina.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la CEC Bank.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Iata prevederile Codului de Procedura Civila privind sechestrarea masinilor:

Articolul 740 Sechestrarea autovehiculelor

(1) În cadrul procedurii de urmărire a unui autovehicul, proprietatea debitorului, executorul judecătoresc poate dispune sechestrarea acelui bun, făcând mențiunea acestei măsuri și pe certificatul de înmatriculare, precum și pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv. Dacă această din urmă măsură nu poate fi aplicată din diferite motive, executorul judecătoresc va menționa acest aspect în procesul-verbal de sechestru, precum și cauzele care au dus la crearea acestei situații.

(2) Autovehiculul va fi sechestrat prin aplicarea de sigilii sau dat în depozitul unei persoane alese cu precădere de către creditor. Un exemplar al procesului-verbal de urmărire a acelui autovehicul va fi comunicat atât organelor de poliție rutieră, cât și organelor fiscale în raza cărora a fost înmatriculat acel bun, pentru a nota această măsură în evidențele proprii. Dacă indisponibilizarea autovehiculului și a documentelor precizate la alin. (1) nu poate fi realizată la termenul la care executorul judecătoresc a dispus aplicarea măsurii sechestrului, procesul-verbal va fi comunicat serviciului de poliție rutieră, care va putea opri în trafic autovehiculul urmărit, indiferent de locul în care acesta se află.

(3) Organul de poliție rutieră va putea opri în trafic autovehiculul sechestrat și va proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare, a cărții de identitate, punând în vedere conducătorului autovehiculului că bunul este sechestrat și să se prezinte într-un termen rezonabil la executorul judecătoresc. Totodată va anunța, de îndată, executorul judecătoresc care a aplicat măsura prevăzută la alin. (1). Această operațiune va fi consemnată de către organul de poliție într-un proces-verbal, în care se va face și o descriere sumară a autovehiculului sechestrat, o copie a acestuia fiind remisă conducătorului autovehiculului. Atât documentele, cât și o copie a procesului-verbal vor fi trimise executorului judecătoresc care a aplicat măsura sechestrului asupra acelui autovehicul.

(4) Executorul judecătoresc poate aplica, de asemenea, măsura sechestrului asupra unui autovehicul în baza datelor obținute de la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, dacă debitorul în cauză este proprietarul înregistrat al acelui bun, poliția rutieră, în baza procesului-verbal comunicat de executorul judecătoresc, urmând a proceda potrivit alin. (2) și (3).

(5) Autovehiculul supus sechestrului potrivit dispozițiilor prezentului articol va putea fi folosit de către debitor până la valorificare, dacă acesta depune sau remite executorului judecătoresc o poliță de asigurare negociabilă, la o sumă asigurată cel puțin egală cu valoarea de asigurare a autovehiculului.

Articolul 751 Oprirea urmăririi

(1) Debitorul va putea împiedica aplicarea sechestrului sau, după caz, va putea obține ridicarea lui numai dacă:

1. plătește creanța, inclusiv accesoriile și cheltuielile de executare, în mâinile creditorului sau reprezentantului său având procură specială. Dispozițiile art. 703 sunt aplicabile;

2. face depunerea cu afectațiunea specială prevăzută la art. 721 alin. (1) și predă executorului recipisa de consemnare. În acest caz, executorul judecătoresc va elibera debitorului o dovadă de primire a recipisei, va încheia un proces-verbal în care va face această constatare și, dacă debitorul nu a făcut și contestație în condițiile alin. (2), va opri urmărirea sau, după caz, va dispune ridicarea sechestrului. În caz contrar, dacă debitorul a făcut contestație, executorul va depune de îndată procesul-verbal constatator odată cu recipisa, la instanța de executare, care se va pronunța de urgență, potrivit dispozițiilor art. 717. Până la soluționarea contestației, urmărirea este suspendată de drept.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1) pct. 2, dacă debitorul face contestație și se opune eliberării sumei consemnate, el o va putea depune chiar în mâna executorului, odată cu recipisa de consemnare a sumei, sub luare de dovadă, sau o va putea introduce direct la instanța competentă, în termen de 5 zile de la data procesului-verbal întocmit de executor, caz în care o copie de pe contestație va fi înmânată și executorului.

(3) Contestația se va face cu respectarea condițiilor de formă prevăzute la art. 716.

(4) Dacă termenul prevăzut la alin. (2) a expirat fără ca debitorul să fi depus ori introdus contestație, depunerea cu afectațiune specială se va socoti drept plată făcută creditorului, iar acesta va putea să ridice suma consemnată, în temeiul unei încheieri a executorului judecătoresc date de urgență, cu citarea părților.

Vedeti aici integral Codul de Procedura Civila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 5 = 2