Cum se procedeaza daca am doua popriri? E legal sa retii 1/2 din salariu un favoarea aceluiasi BEJ (Birou Executor Judecatoresc)?

Bună seara.

Am și eu o mare problema cu banca. Am o poprire foarte mare de 40.000 lei pe contul de salariu, poprire instituita de un BEJ în ian 2016.

Întrucât lucrez într-o instituție de stat și nu obțin alte venituri în afara de cele din salariu care se încasează exclusiv în contul bancar, am convenit cu BEJ ca poprirea de 1/3 sa rămână doar pe contul bancar, fără a mai implica și instituția angajatoare.

În luna octombrie anul 2016 banca a mai primit o alta poprire în valoare de 700 de lei. În aceeași luna mi s-a reținut 1/2 din salariu, achitând astfel și poprirea în valoare de 700 lei.

În luna noiembrie 2016 mi s-a reținut 1/3, iar surpriza a venit în luna decembrie când s.a revenit la poprirea de 1/2, adică din nou s.a reținut poprirea de 700 lei.

După îndelungate discuții începând cu data de 09.12.2016 cu operatorii din call center ai băncii respective (Ing) și primirea a tot soiul de informații contradictorii, astăzi am primit răspunsul oficial: conform legii (oare?), întrucât aveți 2 popriri active, suntem obligați sa va reținem 1/2 din salariu pe care suntem obligați sa.i redirecționam către cea mai veche poprire (cea de 40000 lei), adica voi avea retinere din salariu de 1/2 circa 5 ani, după care vom proceda și la stingerea popririi de 700 lei. E legal?

E legal sa reții 1/2 din salariu un favoarea aceluiași bej? Nu știu dacă am fost coerenta, efectiv nu vad sa scriu de plâns, pur și simplu sunt oficial muritoare de foame cu 1/2 reținere lunara. Credeți-mă ca muncesc și noaptea în frig pt ore suplimentare, care au însumat cel mult 450 de lei pe luna, sunt considerata nebuna instituției pentru munca pe care o depun voluntar.

Nu mai.vad ce pot face ca om simplu, am făcut toate demersurile pe care le-am putut face fără bani, și nu mai vad cum as putea trece peste ani de trai cu jumătate de salariu, și asa mic.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

poprire-salariu-cont-banca

poprire-salariu-cont-banca


Stimata doamna,

Referitor la problema distribuirii sumelor poprite catre cei doi BEJ, banca ING v-a raspuns incorect si probabil ca procedeaza ilegal.

Conform Articolului 865 din noul Cod de procedura civila, in cazul mai multor popriri, banii se distribuie proportional intre executorii judecatoresti: “In cazul creantelor care au aceeasi ordine de preferinta, daca legea nu prevede altfel, suma realizata se repartizeaza intre creditori proportional cu creanta fiecaruia.”

Ordinea de preferinta se refera la tipul datoriei. De exemplu, datoriile aferente impozitelor si taxelor la buget au prioritate fata de cele pentru creditele bancare. Dar daca aveti poprire pentru doua credite, atunci banca trebuie sa retina proportional pentru ambele datorii, nu doar pentru una, in functie de vechime, cum v-a spus de la ING. (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)

De aceea, va recomand sa faceti o reclamatie in scris la ING in acest sens si sa reveniti la mine daca nu rezolvati problema.

In privinta faptului ca poprirea a 50% din salariu reprezinta o suma impovaratoare pentru dumneavoastra, care va provoaca probleme de subzistenta, ceea ce puteti face este sa luati legatura cu un avocat si sa contestati executarea silita la instanta de judecata, adica judecatoria din zona domiciliului dumneavoastra.

Executorul judecatoresc doar pune in aplicare decizia unei instante de judecata privind poprirea, asa incat trebuie sa faceti o actiune in justitie, un proces prin care sa contestati valoarea executarii silite, cu argumentele pe care mi le-ati spus si mie, si sa cereti judecatorului sa dispuna poprirea unei sume mai mici din salariu, astfel incat sa va ajunga banii pentru o viata decenta.

Va rog sa reveniti la mine daca aveti nevoie de informatii suplimentare sau doriti sa va ajut sa rezolvati aceasta problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


− 4 = 1