Pot fi sters din Biroul de Credit daca datoria a fost achitata iar popriririle ridicate?

Buna ziua domnule Coman,

In urma cu cativa ani de zile am avut un imprumut (card de credit mai concret) la ING. In urma neplatii am fost inscris in biroul de credit si un executor mi-a pus poprire pe salar. Avand in vedere ca datoria este stinsa de peste 1 an de zile, ridicandu-mi-se toate popririle, pot fi sters din biroul de credit? Am vazut un alt Articol de-al dumneavoastra in care va oferiti sa-i asistati pe nevoiasi cu informatii si sugestii legat de radiere.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domnule Lucaciu,

In primul rand trebuie sa stiti ca stergerea din Biroul de Credit nu se face, automat sau la cerere, daca v-ati achitat datoriile iar popririle au fost ridicate, pentru ca in Biroul de Credit se raporteaza restantele la achitarea creditelor, iar acestea raman inregistrate timp de 4 (patru) ani, chiar daca va achitati datoriile si se ridica popririle.

Totusi, este posibila stergerea restantelor din Biroul de Credit, de catre banca la care ati avut restantele, daca raportarea acestora s-a facut fara respectarea normelor legale sau daca au existat diverse probleme care au determinat inregistrarea restantelor si nu s-au luat masuri pentru evitarea acestora.

De exemplu, banca, ING in cazul dumneavoastra, era obligata ca in termen de cel putin 15 zile sa va anunte ca va raporteaza la Biroul de Credit daca veti intarzia cu plata ratei mai mult de 30 de zile si sa va explice care sunt consecintele, si anume ca veti avea probleme in viitor cand veti dori sa obtineti un nou imprumut.

In acelasi timp, ING ar fi trebuit sa va ofere solutii pentru evitarea restantelor, precum amanarea platii uneia sau mai multor rate, reducerea valorii acestora, diminuarea dobanzii sau comisioanelor si alte alternative permise de lege.

Asadar, daca nu ati fost informat corespunzator de banca inainte de raportarea la Biroul de Credit si daca nu au existat incercari de evitare a raportarii, puteti face o reclamatie si o cerere, in scris, la banca, in vederea stergerii restantelor, in care sa precizati motivele pentru care faceti aceasta solicitare.

Asteptati raspunsul bancii, dupa care reveniti la mine, pentru a va spune ce trebuie sa faceti in continare pentru a rezolva problema.

In final, tin sa va atentionez sa nu recurgeti la diverse firme sau persoane care va promit stergerea din Biroul de Credit, in schimbul unor bani, pentru ca este posibil sa fiti inselat. Stergerea din Biroul de Credit nu o poate face nimeni, decat banca sau IFN-ul care a inregistrat restantele la Biroul de Credit, si numai in urma unei cereri facute de catre persoana care a fost raportata sau la solicitarea autoritatilor de supraveghere, precum Protectia Consumatorilor (ANPC) sau Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
0723292899

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 × = 63