kruk executare silita

Sunt executat silit dupa 14 ani de cand am luat creditul! Ce pot sa fac?

Buna ziua! In anul 2008 am luat un credit de nevoi personale .Am.achitat o perioada si dupa aceea nu am mai avut posibilitatea de a rambursa imprumutul. Luna aceasta am primit o scrisoare de la Kruk referitoare la achitarea datoriei si executare silita.Sunt 14 ani de atunci.Va rog sa ma ajutati in acest sens.
Multumesc


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Conform prevederilor articolului 706 din Codul de Procedura Civila, “dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.”

Prescrierea (anularea datoriei) unui credit nu depinde insa de perioada de neplata a acestuia, ci de momentul in care banca/IFN-ul incepe procedurile de recuperare, inclusiv prin executare silita.

Mai exact, trebuie sa treaca cel putin 3 ani, timp in care banc/IFN-ul nu a initiat niciun demers pentru recuperarea datoriei. Daca, in schimb, in toata aceasta perioada din 2008 pana acum, banca sau firma de recuperare a initiat demersul de executare silita, atunci nu se mai poate invoca prescriptia.

Potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706), o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.

In cazul datoriilor catre stat, prescrierea poate fi aplicata dupa cinci ani.

Dumneavoastra nu ati primit notificari pentru plata creditului pana acum? Daca nu ati primit, atunci se poate lua in considerare prescrierea.

Prescrierea datoriei se face printr-o actiune in instanta (proces).

Codul de procedura civila – Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită

Art. 705 Termenul de prescripţie

(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.

(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

Sfatul meu este ca inainte sa luati legatura cu un avocat, in vederea prescrierii datoriei, sa trimiteti la Kruk o cerere de solutionare amiabila a executarii silite.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la Kruk.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Postat in data: 24 nov., 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + 3 =