Banca poate sa-mi declare creditul exigibil (adica sa fie rambursat anticipat) chiar daca sunt de buna credinta si platesc la rata doar cat imi permit?

De cateva luni de zile am intrat in pensie, iar rata depaseste valoarea pensiei. Pana sa intru in pensie am platit la zi, dar de cand sunt in pensie imi permit sa mai platesc doar aproximativ 2/3 din rata lunara. In conditiile in care lunar voi plati aproximativ 2/3 din rata, banca poate sa imi declare creditul exigibil, eu fiind de buna credinta si platind lunar atat cat imi permit, adica intreaga pensie?


Raspuns

Stimata doamna,

Faptul ca sunteti de buna credinta si doriti sa va achitati datoria catre banca nu poate decat sa atraga aprecierea acesteia si sa gaseasca o solutie pentru a va ajuta.

In mod normal, inainte de a declara un credit exigibil, bancile trebuie sa gaseasca solutii pentru a ajuta clientii sa iasa dintr-o situatie dificila, precum cea a dumneavoastra, care va determina sa nu mai puteti achita integral rata lunara.

Toate bancile ofera clientilor diverse solutii in aceste cazuri: de la acordarea unei perioade de gratie la plata ratei sau a unei parti din aceasta, pana la restructurarea creditului in vederea micsorarii ratei lunare sau chiar a datoriei de achitat.

Restructurarea poate lua diverse forme, precum reducerea dobanzii, extinderea perioadei de rambursare a imprumutului sau acordarea unui nou credit pentru achitarea restantelor.

Fiecare banca are propriile variante de restructurare, de aceea va recomandam sa va adresati direct bancii la care aveti creditul, pentru a gasi impreuna o solutie.

De exemplu, CEC Bank are trei solutii pentru restructurarea unui credit, conform informatiilor de pe site-ul bancii:

1. Modificarea scadentei si/sau a sumei de plata a uneia/mai multor rate de credit in sold fara a se depasi durata initiala de acordare a creditului

2. Modificarea scadentei si/sau a sumei de plata a uneia/mai multor rate de credit in sold cu depasirea duratei initiale de acordare a creditului si / sau incadrarea creditului in alta categorie, dupa caz (termen mediu, termen lung), dar fara a depasi durata maxima de creditare pentru produsul in cauza

3. Acordarea unui nou credit pentru rambursarea creditului/creditelor in derulare si care inregistreaza sume neachitate la scadenta la cel putin un credit

In ceea ce priveste conditiile in care banca poate declara un credit exigibil, trebuie sa studiati dosarul de creditare in care se poate specifica aceasta situatie. In mod normal, banca poate declara creditul scadent anticipat si exigibil doar daca se ajunge la procedura de executare silita.

Prevederi in contractul de credit precum „caz de culpa” sau „de neindeplinire” – „orice eveniment care, in opinia bancii, poate afecta capacitatea imprumutatului si/sau coplatitorului de a-si respecta obligatiile contractuale”, „orice modificare negativa a situatiei financiare a imprumutatului”, situatii in care banca isi rezerva dreptul de a declara creditul scadent anticipat si exigibil, pot fi considerate clauze abuzive, potrivit Protectiei Consumatorilor (ANPC).

Va rog sa reveniti daca nu reusiti sa rezolvati problema cu banca si doriti ajutorul nostru.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

6 raspunsuri la “Banca poate sa-mi declare creditul exigibil (adica sa fie rambursat anticipat) chiar daca sunt de buna credinta si platesc la rata doar cat imi permit?

  1. SCHIPOR ELY

    Buna ziua . Sotul meu a lucrat ca independent in Belgia si m-a declarant pe actele lui. O buna perioada nu a avut de munca ramanand in urma cu plata impozitelor. iar cand a gasit de munca numarul de TVA era inchis. In urma acestei situatii, de doi ani s-a intors in Romana fara sa-si rezolve acolo situatia cu actele. Eu sunt angajata in Romania si mi-a venit la servici o instiintare pentru poprire din salariu pentru creante UE. Ce pot face in aceasta situatie? Va rog din suflet sa ma indrumati cum as putea iesi din aceasta situatie…Eu sunt singura care muncesc si am in intretinere sotul si un copil ,
    Mi se pare nedrept sa vina poprirea pe mine dat fiind ca eu n-am lucrat nici macar o zi in Belgia.

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,

      Vi s-a facut dumneavoastra poprirea dat fiind ca sotul nu lucreaza, iar dumneavoastra fiind inscrisa in acte ca garant pentru datoriile acumulate in Belgia, sunteti obligata sa achitati respectivele datorii.

      Dar pentru ca aveti o problema sociala, fiind singurul intretinator al familiei, sfatul meu este sa luati legatura cu executorul judecatoresc si sa cereti o audienta la acesta in vederea stabilirii unei sume mai mici care sa vi se ia din salariu. Este posibil acest lucru, dupa ce se calculeaza care este venitul dumneavaostra lunar si de cati bani aveti nevoie pentru intretinerea familiei.

      Va rog sa reveniti la mine daca nu reusiti sa rezolvati problema.

      Cu stima,
      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  2. Flavius Visan

    Buna ziua! In anul 2009 am facut un credit in val de 16.000 Euro. Timp de aproximativ 2 ani, ratele au fost platite lunar. Pe scurt, din anumite motive, din anul 2011 nu am mai putut plati ratele pentru imprumut. Incepand cu anul 2014 eu si sotia mea avem poprire pe salarii si platim undeva in jurul sumei de 7-800 de lei lunar. In momentul instaurarii popririi, suma datorata catre banca era de 21000 euro+cheltuieli de executare de 7500 lei.
    Am aflat ca dupa un an, in urma popririi am reusit sa achitam suma de 7500 catre firma de executare si au inceput sa intre si bani in contul bancii care ne-a imprumutat; numai ca valoarea debitului a crescut de la 21000 euro la aproape 25000 euro.
    In urma discutiei telefonice cu un reprezentant al bancii, am aflat ca suma a ajuns la aceasta valoare datorita penalitatilor si daca voi continua sa platesc lunar aceeasi suma, datoria va creste. Acum eu stau si ma gandesc ca voi plati anual catre banca, undeva in jurul sumei de 9000 de lei fara ca valoarea datoriei sa scada ci dimpotriva, ea va creste cu 2-3000 de euro/an. Ce pot sa fac in acesta situatie? Am jucat si la loto dar nu nimeresc mai mult de 2 numere :).
    Multumesc!

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      In primul rand, va sfatuiesc sa mergeti la banca si sa analizati situatia datoriilor si a dobanzilor de penalizare care vi se percep, precum si calendarul achitarii creditului restant. Cu alte cuvinte, sa vedeti cati bani mai trebuie sa platiti si in cat timp v-ati putea plati datoria, in actualele conditii.

      Intrucat, din ce-mi spuneti, in prezent va aflati intr-o situatie de supraindatorare, cu datoria in crestere din cauza penalitatilor, trebuie sa gasiti o solutie de rezolvare a problemei, impreuna cu banca.

      O alternativa ar fi analiza penalitatilor. Din punctul meu de vedere, banca nu ar trebui sa va mai perceapa o dobanda de penalizare sau nivelul acesteia sa fie redus, astfel incat sa nu va mai impovareze atat de mult.

      O alta alternativa ar fi reducerea de catre banca a nivelului datoriei, in acelasi scop, de a vi se diminua efortul lunar de plata si pentru rambursarea mai rapida a restantelor.

      In concluzie, cred ca trebuie sa gasiti o solutie de restructurare a datoriei. Va indemn sa luati legatura cu banca si sa-i solicitati in scris acest lucru.

      Va rog sa reveniti daca nu reusiti sa rezolvati problema sau daca aveti nevoie de ajutor sau de alte informatii.

      Cu stima,
      Vasile Coman
      Reclamatiibanci.ro
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply
  3. CORNITA IONUT

    Buna ziua. Am un credit de nevoi prsonale la Garanty Bank. L am facut pentru o terta persoana care l a achitat fara probleme o perioada dupa care a reusit performanta si a adunat 120 de zile de intarziere si astfel pe data de 31.12.2015, a fost declarat scadent si platbil imediat. Am mers in aceeasi zi la banca am vb cu dna Director care a spus ca va trimite repede un email pt ca dosarul sa nu fie trimis la executor iar pe data de 08.01.2015, am facut o cerere de restructurare, urmand sa primesc raspuns. Exista posibilitatea ca cererea sa nu imi fie acceptata sau ce trebuie sa fac. Va multumesc.

    Reply
    1. admin Post author

      Stimate domn,

      In primul rand, trebuie sa analizati conditiile in care creditul a ajuns aproape de faza de executare silita. In mod normal, banca ar fi trebuit sa va informeze despre intarzierile aferente ramburarii creditului. De exemplu, daca intarzierile depasesc 30 de zile, banca trebuie sa va raporteze la Biroul de Credit si trebuie sa va anunte de acest fapt, intrucat odata intrat in baza de date cu rau platnici, veti avea putine sanse sa obtineti pe viitor un nou cedit sau chiar sa beneficiati de restructurarea sau refinantarea creditului existent. De aceea, exista pericolul ca cererea de restructurare a creditului sa nu fie aprobata. Cu toate acestea, fiecare banca are politica proprie de risc, iar daca apreciaza ca sunteti un client cu bune intentii si vreti sa rambursati datoria,va poate aproba cerea. Oricum, toate bancile ar trebui sa urmareasca sa aiba o relatie de lunga durata si corecta cu clientii lor.

      De aceea, sfatul meu este sa luati din nou legatura cu reprezentantii bancii si sa incercati sa-i convingeti ca sunteti un client de buna credinta, ca vreti sa rambursati datoria pentru a va aproba cererea de restructurare, astfel incat sa nu ajungeti in situatia de a fi executat silit, caz in care veti avea costuri suplimentare cu executorul judecatoresc. De asemenea, veti fi nevoit sa rambursati datoria intr-o perioada mai scurta, iar in caz contrar ar putea sa va fie proprite conturile si veniturile.

      Daca aveti nevoie de ajutorul meu in continuare, va rog sa reveniti.

      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 6 = 1