Este legal sechestrul pe masina daca am poprire pe pensie?

sechestru masina poprire

Tatăl meu are o poprire pe pensie pt un credit la Transilvania. Mama este coplatitorul. Amândoi au primit poprire la casa de pensii, dar acum au primit și un sechestru pt autoturism. Mai au de achitat din credit 16600 lei. Este legal sa li se mai pună și sechestru pe mașină dacă deja au poprire pe pensii?? Cu mulțumiri!


Raspuns

Stimata doamna,

Executarea silita se poate face atat prin poprirea salariului si pensiei, cat si prin vanzarea bunurilor pe care se pune sechestru, inclusiv a masinii, insa depinde de sumele datorate. Mai exact, daca valoarea datoriilor este mai mica decat pretul masinii, atunci nu se justifica sechestrul pe masina.

Iata ce spune Codul de Procedura Civila, la articolul 629 (Veniturile si bunurile supuse executarii):

„Veniturile si bunurile debitorului pot fi supuse executarii silite daca, potrivit legii, sunt urmaribile si numai in masura necesara pentru realizarea drepturilor creditorilor.”

Asadar, se poate pune sechestru pe locuinta, masina sau alte bunuri personale, daca datoria se poate recupera doar prin vanzarea acestora, nefiind suficienta poprirea salariului.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca legea va mai confera si dreptul de a va intelege cu creditorul (banca, IFN-ul sau cui datorati bani) cu privire la modalitatea de executare silita, astfel incat sa vi se puna doar poprire pe salariu/pensie sau doar prin vanzarea bunurilor.

Iata ce mai spune Codul de Procedura Civila:

„Articolul 630 Intelegeri privind efectuarea executarii

In tot cursul executarii silite, sub supravegherea executorului judecatoresc, creditorul si debitorul pot conveni ca aceasta sa se efectueze, in total sau in parte, numai asupra veniturilor banesti sau altor bunuri ale debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmaririi sa se faca prin buna invoiala sau ca plata obligatiei sa se faca in alt mod admis de lege.”

Sfatul meu este sa luati legatura atat cu executorul judecatoresc cat si cu creditorul, carora sa le expuneti aceste prevederi legale si drepturile pe care le aveti, in vederea ajungerii la o solutie de rezolvare a problemei.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti explicatii suplimentare sau daca aveti nevoie de ajutorul meu in cazul sechestrului pe masina.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

2 raspunsuri la “Este legal sechestrul pe masina daca am poprire pe pensie?

  1. ko

    Am vb cu executorul și mi.a spus ca este puțin probabil ca banca sa vrea sa facem vreo înțelegere iar dacă ar fi deacord ar trebui sa dam o suma de bani destul de mare și cu restul sa rămână pe poprire. Noi nu dispunem de aceasta suma.
    Ca ultim cuvânt al executorului a fost sa facem contestație. Precizez ca autoturismul este un reno din anul 2000.

    Tot căutând soluții am dat peste un articol care spune asa. Dacă mașina a fost cumpărată de soțul debitor în timpul căsătoriei ea aparține ambilor soți și nu poate fi sechestrat fără un partaj judiciar prealabil obținut. Art 727 litf.

    Acum nu înțeleg, este vorba de cei divorțați sau de și de cei căsătoriți???

    Dumneavoastră ce ne sfătuiți sa facem?? Când am pus problema asa executorului a făcut o pauza și nu mai mi-a dat nici un răspuns. I. Amspus ca mama este coplatitorul soțului dar are și ea parte la mașină și nici nu a girat cu asta. Va mulțumesc pt timpul acordat.

    Reply
    1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Sfatul meu este sa luati legatura cu Banca Transilvania si sa incheiati o intelegere pentru plata datoriei. Eu cred ca banca va accepta si nu va cere o suma mare de plata in avans.

      In privinta proprietatii masinii, este clar ca ea apartine ambilor soti, fiind vorba de cei casatoriti sau divortati, daca nu s-a facut partajul.

      Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul bancii la cererea pentru incheierea unui acord de plata a datoriei.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 1 = 7