Executorul mi-a spus ca mai am de platit 83.000 de lei la un credit de 8.000 de lei de la un IFN. E normal? Ce pot sa fac?

„Buna ziua ,am un contract de împrumut din 2016 , suma împrumutată a fost de 8000 RON la un IFN sa plătit o parte , iar in luna Iulie 2021 am primit o executare silită in valoare de 17,593 , de anul trecut mi se oprește 1/3 din salariu lunar . Am cerut de la executor sa mi se spună cât mai am de achitat ! Am primit ieri răspuns și mi se spune ca trebuie sa mai plătesc 83,286😱.Este normal ? Va rog sa îmi Spune-ți unde as putea apela sa fac o reclamație ! 🙏”


Raspuns

Stimata doamna,

Nu este nici normal, nici legal, sa platiti de peste 10 ori mai mult decat suma imprumutata.

Cum s-a ajuns la aceasta suma atat de mare? Este intrebarea pe care trebuie sa o puneti IFN-ului de la care ati luat creditul.

De aceea, sfatul meu este sa trimiteti la acel IFN o reclamatie in care sa solicitati explicatii pentru valoarea foarte ridicata a datoriei si cum a fost calculata.

Pana cand primiti raspuns de la IFN, pot doar sa va informez cu privire la prevederile legale privind aplicarea dobanzilor penalizatoare in cazul restantelor la credite, pentru ca prespun ca din cauza acestora s-a ajuns la o datorie atat de mare.

Astfel, conform OUG 50/2010 privind contractele de credit, dobanda penalizatoare nu poate fi mai mare cu 3 puncte peste dobanda creditului, iar dupa declararea scadentei anticipate a creditului, dobanda penalizatoare poate fi de maxim 2 puncte procentuale peste dobanda creditului.

Iar pe parcursul executarii silite prin poprire, este interzis de lege sa se perceapa dobanzi si penalitati.

Atentie! Dobanzile penalizatoare nu pot fi mai mari decat valoarea restantelor la credite, conform legii.

De exemplu, daca dumneavoastra ati avut o restanta de 5.000 de lei la creditul in valoare de 8.000 de lei, dobanzile penalizatoare nu pot fi mai mari de 5.000 de lei, ceea ce inseamna ca datoria totala nu poate depasi 10.000 de lei. Insa de aici pana la 80.000 de lei e o diferenta foarte mare.

De aceea trebuie sa faceti la IFN-ul de la care ati luat creditul o reclamatie cu privire la modul de calcul al datoriei mari pentru care sunteti executata silit.

Iata prevederile privind dobanzile penalizatoare din Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 50 din 2010 privind contractele de credit oferite consumatorilor:

Rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente și se aplică la principalul restant.

După declararea scadenței anticipate, se poate percepe doar o dobândă penalizatoare, calculată pe bază de procent fix și care ce nu poate fi mai mare de două puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii prevăzute în contract.

În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească principalul restant.
Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobanzilor penalizatoare.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatie primit de la IFN, pentru a va ajuta sa rezolvati problema executarii silite.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + = 7