Ordonanta 90/2022 de amanare a ratelor se aplica si in cazul IFN-urilor?

Ordonanta de amanare a ratelor la credite se aplica si in cazul IFN-urilor, deoarece am trimis notificarea catre un IFN, iar acestia m-au contactat spunandu-mi ca nu
se aplica in cazul acestora?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Da, OUG 90/2022 privind amanarea ratelor la credite se aplica si IFN-urilor, nu doar bancilor.

Chiar in titlul Ordonantei se precizeaza acest lucru: „ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 90 din 29 iunie 2022 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de bănci și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori„, institutiile financiare nebancare fiind IFN-urile.

Bancile si IFN-urile sunt obligate sa aprobe amanarea ratelor, la cererea clientilor, daca acestia indeplinesc conditiile legale, conform OUG 90/2022: „obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 9 luni.”

Cererile pentru amanarea ratelor la credite se pot depune la banci si IFN-uri in perioada 29 iulie-28 august 2022, pentru o perioada de 1-9 luni, la alegere.

Cererile trebuie insotite de acordul codebitorilor, garanților și fideiusorilor, după caz. În cazul creditelor acordate cu garanții guvernamentale, acordul statului este implicit, ceea ce inseamna ca nu este nevoie de aprobare de la FNGCIMM.

Durata creditului se prelungeste cu lunile amanate, iar dobanda aferenta perioadei de suspendare se capitalizeaza la soldul creditului, ceea ce inseamna ca rata creditului va creste ulterior.

Conditiile de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice:

  • au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;
  • nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni de la data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată.
  • să nu se afle în incapacitate de plată, în sensul în care debitorul nu este în măsură să își achite obligațiile ajunse la scadență, la data solicitării suspendării rambursării creditului și nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor;
  • prezintă declarația pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021;
  • nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/un plan de restructurare a datoriilor agreată/agreat, de comun acord cu creditorul, în ultimele 3 luni anterioare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Trebuie sa mai aveti in vedere ca potrivit OUG 90/2022, „pentru solicitările aprobate, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data aprobării.”

Ceea ce inseamna ca nu trebuie sa inregistrati restante la credite pana la aprobarea cererii de amanare a ratelor.

Atentie! Daca luati decizia de a amana ratele la credit, trebuie sa fiti atent la cel putin 2 lucruri:

1. Rata va fi mai mare dupa perioada de amanare (vezi aici detalii)

2. Amanarea ratelor se raporteaza la Biroul de Credit, ceea ce v-ar putea afecta, in viitor, capacitatea de obtinere a unui nou imprumut sau a unui refinantari

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu amanarea ratelor la credite.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
0723292899
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Postat in data: 02 aug., 2022

2 raspunsuri la “Ordonanta 90/2022 de amanare a ratelor se aplica si in cazul IFN-urilor?

  1. ama

    Va mulțumesc mult pentru informații, creditul este la “VIVA Credit”, aceștia m-au contactat după ce am făcut solicitarea și mi-au spus ca in cazul IFN’urilor nu se aplica. Poate au încercat abuziv sa ii determine pe clienți sa își exercite dreptul acesta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + 2 =