Pot IFN-urile sa-mi dea imprumuturi, daca nu mai fac fata la dobanzile de la creditele bancare?

Buna ziua,
am doua credite ,unul la ing si celalalt la bcr . din cauza unor probleme medicale ale sotiei am apelat la ifn-uri . deja gradul de indatorare depasea 40% la cele doua credite. intrebarea este , puteau ifn-urile sa mai acorde imprumuturi , deoarece nu mai facem fata la dobanzile pe care le au si nu mai putem asigura cheltuielile lunare pt
utilitati si copii.
Multumesc anticipat.
poate aveti o solutie si pentru noi.


Raspuns

Stimate domn,

Institutiile Financiare Nebancare (IFN) nu va pot da credite, daca gradul de indatorare a dumneavoastra, adica valoarea ratelor, este mai mare de 40% din venituri, intrucat reprezinta o incalcare a normelor de creditare impuse bancilor si IFN-urilor de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, Regulamentul BNR nr.6 din 2018, in vigoare din 9 noiembrie 2018, pentru modificarea Regulamentului nr.17 din 2012 privind unele conditii de creditare, prevede urmatoarele, la articolul 19:

„Art. 19. – (1) La acordarea unui credit, nivelul maxim al gradului total de îndatorare stabilit potrivit art. 12 alin. (1) lit. f) nu poate depăşi 40%.”

Asadar, pentru incalcarea Regulamentului BNR de catre IFN-uri, dumneavoastra trebuie sa faceti o sesizare la Banca Nationala a Romaniei (BNR). (gasiti la acest link datele de contact ale BNR)

In acelasi timp, trebuie sa faceti reclamatii la IFN-urile care v-au aprobat credite cu depasirea gradului de indatorare, in care sa solicitati anularea respectivelor imprumuturi.

In reclamatii puteti solicita si anularea datoriilor aferente acelor credite, dat fiind ca au fost acordate ilegal.

Model (template) de cerere catre IFN-uri

Cerere pentru anularea creditului acordat cu depasirea gradului de indatorare

Subsemnatul … cu datele personale…tel… e-mail… adresa…, va solicit anularea creditului cu numarul… data … intrucat a fost acordat cu incalcarea Regulamentului BNR nr.6 din 2018 privind gradul maxim de indatorare.

In acelasi timp, solicit anularea datoriei aferente acestui credit, intrucat a fost acordat ilegal.

Data/semnatura

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite de la IFN-uri si de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

2 raspunsuri la “Pot IFN-urile sa-mi dea imprumuturi, daca nu mai fac fata la dobanzile de la creditele bancare?

  1. Ionela

    Bună ziua am un caz similar și din păcate cei de la hora credit mi-au spus dacă vreau sa ma retrag sa achit suma integral…dvs ce ați rezolvat?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × = 24