Se pot depune cereri de amanare a ratelor la credite? Au aparut in Monitorul Oficial normele de aplicare a OUG 90/2022?

Daca azi 1 august inca nu au aparut in Monitorul Oficial normele de aplicare ale O. 90/2022…mai este valabila ? Fiindca in 29 iulie s-a implinit termenul de 30 de zile de la publicarea ei. Oare nu este o smecherie aici ca sa nu mai putem depune cereri?

Am fost la BT saptamana trecuta si mi s-a spus ca neavand nici o reglementare in vigoare …nu pot primi cererea mea.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

În Monitorul Oficial din 29 iulie 2022 au aparut normele de aplicare a OUG 90/2022 privind amanarea ratelor la creditele de la banci si IFN-uri, precum si Ordinul BNR (Banca Națională a României) privind raportarea de către bănci și IFN-uri a ratelor amânate la credite, conform OUG 90/2022.

Vezi aici normele de aplicare a OUG 90/2022.

Vezi aici Ordinul BNR privin raportarea amanarii ratelor la credite.

OUG 90/2022 privind amânarea ratelor la credite prevede urmatoarele, la articolul 3:

„(1) Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor de principal, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, pe hârtie sau prin mijloace electronice de comunicare, la datele de contact stipulate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care devin aplicabile prevederile prezentei ordonanțe de urgență conform art. 7.

(2) Solicitarea trebuie însoțită de declarațiile pe propria răspundere prevăzute la art. 6 și de acordul codebitorilor, garanților și fideiusorilor, după caz. În cazul creditelor acordate cu garanții guvernamentale, acordul statului este implicit.”

Art. 7 din OUG 90/2022 prevede urmatoarele:

„Banca Națională a României emite reglementări privind modalitatea, periodicitatea și formularele de raportare a creditelor care fac obiectul prezentei ordonanțe de urgență, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia.”

Si normele de aplicare a OUG 90/2022 arata urmatoarele:

„Poate beneficia de acordarea facilității de suspendare a obligației de plată a ratelor de capital, dobânzilor, și comisioanelor aferente creditului debitorul afectat financiar direct sau indirect de situația gravă generată de criza energetică și de războiul dintre Rusia și Ucraina, sub condiția transmiterii solicitării către creditor cel mai târziu în termen de 30 de zile de la data publicării reglementărilor emise de către Banca Națională a României, prevăzute la art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2022.”

Asadar, cererile pentru amanarea ratelor la credite se pot depune intr-un termen de 30 de zile din momentul intrarii in vigoare a Ordinului BNR, adica din 29 iulie 2022, cand a fost publicat in Monitorul Oficial.

Ceea ce inseamna ca data limita pana la care se pot depune la banci si IFN-uri cererile de amanare a ratelor la credite este 28 august 2022, inclusiv.

Trebuie sa mai aveti in vedere ca potrivit OUG 90/2022, „pentru solicitările aprobate, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data aprobării.”

Ceea ce inseamna ca nu trebuie sa inregistrati restante la credite pana la aprobarea cererii de amanare a ratelor.

Atentie! Daca luati decizia de a amana ratele la credit, trebuie sa fiti atent la cel putin 2 lucruri:

1. Rata va fi mai mare dupa perioada de amanare (vezi aici detalii)

2. Amanarea ratelor se raporteaza la Biroul de Credit, ceea ce v-ar putea afecta, in viitor, capacitatea de obtinere a unui nou imprumut sau a unui refinantari

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu amanarea ratelor la credite.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
0723292899
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Postat in data: 02 aug., 2022

8 raspunsuri la “Se pot depune cereri de amanare a ratelor la credite? Au aparut in Monitorul Oficial normele de aplicare a OUG 90/2022?

 1. Marius R

  La data de 11 August, la aproape 2 saptamani de la publicarea normelor BNR, Raiffeisen Bank inregistreaza doar intentii, nu cereri in sine. Pentru ca nu are aprobate normele interne.

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Pe site-ul Raiffeisen este publicat un anunt cu privire la procedura de amanare a ratelor, care contine si urmatoarele informatii:

   Ce trebuie sa fac pentru a solicita amanarea ratelor?

   De la data intrarii in vigoare a OUG (29.06.2022), clientii pot opta pentru amanarea ratelor printr-o solicitare transmisa bancii prin care solicita sa li se suspende obligatia de plata a ratelor scadente aferente unui credit, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, pentru o perioada cuprinsa intre minimum o luna si maximum 9 luni. Ulterior, banca analizeaza solicitarea si o aproba in termen de 30 de zile de la data primirii solicitarii complete si conforme, daca sunt indeplinite conditiile legale.

   Clientii pot depune cereri de suspendare rate pana la data de 29.08.2022 inclusiv, pe canalele de comunicare:

   • in agentie (in format letric)
   • pe e-mail la centrala@raiffeisen.ro
   • prin posta (de pe adresa de corespondenta declarata in relatie cu banca);

   Cererile clientilor persoane juridice transmise prin e-mail trebuie semnate cu semnatura electronica calificata.
   Solicitarea trebuie insotita de declaratiile pe proprie raspundere mentionate la pct.3 de mai sus si de acordul codebitorilor, garantilor si fideiusorilor semnatari ai contractului de credit si/sau de ipoteca/de garantare aferent creditului pentru care se solicita suspendarea platii ratelor.

   Atentie : Ratele scadente intre data depunerii cererii de suspendare si data aprobarii cererii de suspendare de catre Banca trebuie achitate in continuare la scadenta acestora, conform graficului de rambursare.

   Daca apelez la amanarea ratelor pot sa ajung sa platesc mai mult?

   O amanare inseamna ca la final vei plati ce ai amanat, plus dobanda care s-a acumulat pe perioada respectiva. Asta inseamna rate mai mari dupa aceasta suspendare de noua luni, iar la finalul creditului la un cost total mai mare. Fiecare rata este formata dintr-o parte principala si o dobanda (si comision, daca este cazul). In aceasta perioada de suspendare, conform prevederilor legale, este inghetat principalul, iar dobanda se acumuleaza si se adauga la ratele ulterioare suspendarii.

   Tinand cont de faptul ca, in contextul crizei actuale, exista o tendinta de crestere a dobanzilor (modificarile indicilor de referinta din componenta dobanzilor variabile: ROBOR/EURIBOR/IRCC/LIBOR), recomandam persoanelor care intampina dificultati financiare si, prin urmare, dificultati in a plati ratele creditelor, sa discute cu banca situatia individuala, pentru a identifica varianta optima de a actiona. Luand in calcul implicatiile unei amanari de rate, clientii trebuie sa analizeze temeinic daca situatia lor actuala este mai dezavantajoasa prin plata ratelor decat situatia la care vor fi dupa perioada de suspendare si de reluare a platii ratelor.

   Daca nu vreau sa apelez la amanarea ratelor si, totusi, intampin o dificultate in a-mi achita ratele, ce pot sa fac?

   In functie de situatia fiecarui client in parte, banca poate oferi diverse solutii care ajuta clientii sa depaseasca perioadele de dificultate financiare: trecerea de la un indice la altul, respectiv de la ROBOR la IRCC, refinantari, sau restructurari de credite, optiunea ‘Vacanta 3 rate’.

   Vezi aici informatiile complete publicate de Raiffeisen Bank privind amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022.

   Va rog sa reveniti la mine daca intampinati probleme cu amanarea ratelor.

   Reply
 2. ALEXANDRA M

  Care este procedura pentru amanarea ratelor la Banca Transilvania?nu au specificat nicaieri nici macar ca se pot depune cererile

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 5 = 35