Ce pot sa fac daca am ajuns la un grad de indatorare de 200%, din cauza creditelor de la IFN-uri?

Am imprumuturi cu sume mari de la IFN-uri precum CreditPrime, CreditFix, VivaCredit, Ferratum, Mozipo, Provident, iCredit, Ocean Credit, AXI, Credius. Toate aceste IFN-uri acordate cu grad de indatoare de peste 40%.
In prezent cu un grad de indatorare real de 200%, dupa cateva luni, nu am reusit sa mai tin sub control lucrurile si am fost raportata in BC cu categoria 1 de intarzieri (atat de IFN-uri (Ocean, AXI si Mozipo), cat si cu ratele pe care le aveam la banca – ING si BCR).

Am cerut sprijinul familiei si am reusit sa achit suma de 1.300.000 RON in IFN-uri, insa as vrea sa stiu daca este posibilitatea sa fie modificarea raportarea negativa in biroul de credite?

De asemenea, exista companii precum Credius care pune la dispozitie soldul anticipat in 24h, lucru care pentru mine inseamna dobanzi si penzalitati mai mari.

Toata situatia asta mi-a distrus sanatatea la propriu si dobanzile pe care le-am platit eu catre aceste IFN-uri sunt imense. Imi recomandati sa fac o sesizare catre BNR? Exista sanse reale de recuperare a dobanzilor imense pierdute?

Multumesc anticipat


Raspuns

Stimata doamna,

La prima intrebare, cu privire la posibilitatea de modificare a raportarilor negative la Biroul de Credit, in urma achitarii unei parti din datorii, raspunsul este negativ.

Restantele la Biroul de Credit raman inregistrate timp de patru ani, chiar daca achitati datoriile.

Cu privire la obtinerea creditelor de la IFN-uri cu depasirea gradului de indatorare de 40% (ponderea ratelor in venituri), aceasta este o problema, intrucat reprezinta o incalcare a normelor de creditare impuse bancilor si IFN-urilor de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, Regulamentul BNR nr.6 din 2018, in vigoare din 9 noiembrie 2018, pentru modificarea Regulamentului nr.17 din 2012 privind unele conditii de creditare, prevede urmatoarele, la articolul 19:

„Art. 19. – (1) La acordarea unui credit, nivelul maxim al gradului total de îndatorare stabilit potrivit art. 12 alin. (1) lit. f) nu poate depăşi 40%.”

Asadar, pentru incalcarea Regulamentului BNR de catre IFN-uri, dumneavoastra trebuie sa faceti o sesizare la Banca Nationala a Romaniei (BNR). (gasiti la acest link datele de contact ale BNR)

In acelasi timp, trebuie sa faceti reclamatii la IFN-urile care v-au aprobat credite cu depasirea gradului de indatorare, in care sa solicitati anularea respectivelor imprumuturi.

In respectivele reclamatii puteti solicita si anularea datoriilor aferente respectivelor credite, dat fiind ca au fost acordate ilegal.

Model (template) de cerere catre IFN-uri

Cerere pentru anularea creditului acordat cu depasirea gradului de indatorare

Subsemnatul … cu datele personale…tel… e-mail… adresa…, va solicit anularea creditului cu numarul… data … intrucat a fost acordat cu incalcarea Regulamentului BNR nr.6 din 2018 privind gradul maxim de indatorare.

In acelasi timp, solicit anularea datoriei aferente acestui credit, intrucat a fost acordat ilegal.

Data/semnatura

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite de la IFN-uri si de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 6 = 15