Se pot amana din nou ratele la credite, daca le-am amanat si in pandemie?

Bună seara domnule Coman. Știm că sunteți asaltat de întrebări pe această temă și totuși îndrăznim să vă rugăm să ne ajutați și pe noi pentru că avem o dilemă și anume: am amânat în timpul pandemiei (anul 2020) plata ratelor pentru un credit de nevoi personale la Banca Transilvania și am dori să știm în mod clar dacă putem acum să amânăm din nou ratele dat fiind că în normele de aplicare am văzut că era o precizare precum „se pot amâna o singură dată” și nu am înțeles dacă se aplică și retroactiv (cine a amânat în pandemie nu mai poate amâna).


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Da, se pot amana ratele la credite si acum, chiar daca le-ati amanat deja in timpul pandemiei din 2020.

Prevederea din OUG 90/2022 ca ratele se pot amana o singura data se refera la faptul ca nu se pot amana din nou, dupa ce le amanati in acest an:

„Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.”

In OUG 90/2022 nu exista nici o interdictie cu privire la cei care si-au mai amanat o data ratele, in timpul pandemiei.

Exista cinci conditii prevazute de lege pentru a beneficia de suspendarea ratelor:

  1. sa nu fiti in incapacitate de plata a ratelor;
  2. sa prezentati o declaratie pe proprie raspundere ca v-au crescut cu minim 25% cheltuielile lunare;
  3. sa nu beneficiati in prezent de o solutie de restructurare a creditului.
  4. sa nu aveti restante la credit.
  5. creditul sa fie mai vechi de data de 30 aprilie 2022 inclusiv;

Iata prevederile OUG 90/2022:

„Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) și (2), debitorii definiți la art. 1 lit. b), persoane fizice, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a) să nu se afle în incapacitate de plată, în sensul în care debitorul nu este în măsură să își achite obligațiile ajunse la scadență, la data solicitării suspendării rambursării creditului și nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor;

b) prezintă declarația pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021;

c) nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/un plan de restructurare a datoriilor agreată/agreat, de comun acord cu creditorul, în ultimele 3 luni anterioare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

– Facilitatea prevăzută la alin. (1) poate fi acordată doar pentru creditele care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată.

– Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 9 luni.

OUG 90/2022

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu amanarea ratelor la credite.

Cu stima,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
0723292899
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Postat in data: 03 aug., 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − = 4