Pot lua credit de la o banca din Romania daca lucrez in Anglia? De ce acte am nevoie? Ce conditii trebuie indeplinite?

Pot lua credit de la o banca din Romania daca lucrez in Anglia? De ce acte am nevoie? Ce conditii trebuie indeplinite?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Romanii care lucreaza in strainatate pot obtine credite de la o serie de banci romanesti, precum CEC Bank, OTP Bank, Banca Transilvania, BRD, UniCredit, Bancpost, Banca Romaneasca sau Piraeus Bank.

Acestea accepta documentele care atesta obtinerea de venituri in strainatate, care trebuie traduse, fireste, in limba romana.

Vechimea minima necesara este de regula de 3 sau 6 luni la ultimul loc de munca si cel putin un an vechimea totala in munca.

Pe de alta parte, conditiile de creditare sunt mai stricte decat pentru cei angajati in Romania, in sensul ca bancile acorda doar credite ipotecare sau imobilare, adica garantate cu o locuinta.

De asemenea, majoritatea bancilor solicita si existenta unui codebitor sau garant, o persoana fizica, de obicei o ruda sau partenerul de viata al celui imprumutat, cu care locuieste si care obtine venituri in Romania. Venitul codebitorului trebuie sa fie, de regula, mai mare decat rata lunara pentru credit.

Conditiile de acordare a unui credit imobiliar pentru romanii care lucreaza in Italia, conform datelor de pe site-ul Bancii Transilvania:

Cum il obtii?

Pentru a obtine un astfel de credit, sunt necesare urmatoarele:
- sa obtii venituri permanente pe teritoriul Italiei si/sau Romaniei
- sa ai un cont curent pentru salariu de cel putin 3 luni la noi
- sa nu ai restante la alte credite
- sa ai maxim 70 de ani la sfarsitul perioadei de creditare
- sa ai cetatenie romana/italiana

Documente

- actul de identitate
- codul fiscal (codice fiscale)
- certificat de casatorie (daca este cazul)
- adeverinta de venit/alte acte doveditoare de venit (pensii, chirii, dividende)
- declaratia fiscala de venit pe anul precedent – CUD (Certificato unico dipendente) si declaratia de asigurări sociale – Certificato Contributivo INPS (Estratto conto contributivo)
- copie dupa contract individual de munca – Contratto di lavoro
- un document din care sa rezulte valoarea ultimelor sase salarii – Busta Paga si recomandare din partea angajatorului – Certificato dello stipendo
- alte documente care probeaza realizarea venitului (daca este cazul)
- documente care sa ateste existenta avansului
- documente din care sa rezulte valoarea bunului pentru care se solicita creditul
- documentele de proprietate ale imobilului luat in garantie

Cand alegi un credit imobiliar de la Banca Transilvania beneficiezi de urmatoarele avantaje:

- iti spunem la ce suma te incadrezi, ca sa poti sa-ti cauti linistit locuinta dorita
perioada de acordare de pana la 30 de ani
0 0 comision de rambursare anticipata

Cat te costa?

In primul rand, acesta este cu dobanda variabila pe toata perioada de creditare:
- dobanda variabila in functie de EURIBOR 6M: EURIBOR 6M + 5,25 pp = 5.3%/an
- dobanda variabila in functie de dobanda de politica monetara a BCE: BCE + 6.80 pp = 6.85%/an

Alte costuri:
- avans de minim 20% din valoarea imobilului
- comision de analiza a dosarului: 1,5% din valoarea creditului acordat, incasat la acordare
- comision de administrare credit: 50 euro/an
- comision unic pentru serviciile pe care ti le oferim la cererea ta: 10 ÷ 25 eur/fiecare serviciu prestat
- costuri de evaluare a imobilului
- asigurarea imobilului
- asigurare de viata (doar pentru creditele de peste 25.000 euro)
- 0 comision pentru depunere numerar pentru plata ratelor la credit
- 0 comision de retragere pentru sumele trase din credit

Sursa datelor: site-ul BT Italia

Iata conditiile de creditare transmise la cererea noastra de UniCredit Tiriac Bank:

UniCredit Tiriac Bank acorda facilitati de credit garantate cu ipoteca cetatenilor romani care obtin venituri din strainatate si care respecta criteriile de eligibilitate ale bancii.

Pentru facilitatile de credit garantate cu ipoteca, UniCredit Tiriac Bank accepta ca si venit eligibil salariile obtinute din activitati desfasurate in strainatate.

Conform politicii de creditare aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei, Banca solicita urmatoarele documente:
· Document de identitate client;
· Contractul individual de munca si anexele/actele aditionale aferente – se traduc de catre un traducator autorizat de Ministerul Justitiei si se legalizeaza. In situatia in care aceste documente sunt in limba engleza nu este necesara traducerea si legalizarea lor;
· Fisa fiscala sau documentul similar;
· Fluturasii de salariu pe ultimele 3 luni;
· Extrasul de cont stampilat de banca emitenta, din care sa reiasa incasarile pe ultimele 12 luni aferente venitului prezentat ca sursa se rambursare.

De asemenea solicitantii de credit trebuie sa indeplineasca o serie de conditii suplimentare:
1. Pentru obtinerea unui credit se tine cont si de veniturile unui codebitor 1 (venituri obtinute in Romania sau in strainatate) sau ale unui codebitor 2 care domiciliaza si realizeaza venituri in Romania;
2. Vechime in munca la angajator din strainatate de minim 3 ani;
3. Venit minim pe familie 1000 EUR;
4. Veniturile din strainatate se accepta doar daca sunt venituri sub forma de salarii obtinute de la companii in baza unui contract de munca incheiat pe perioada nedeterminata sau determinata cu conditia ca perioada contractului de munca sa acopere perioada de creditare.

Conditiile de creditare ale BRD

In baza veniturilor obtinute in strainatate provenind exclusiv din salarii si diurne se pot obtine credite garantate cu ipoteca imobiliara; pentru restul creditelor, se iau in calcul doar venituri obtinute si inregistrate in Romania.

Creditele cu venituri din strainatate se acorda in conditiile in cazul in care exista co-imprumutat/co-imprumutati cu venituri din Romania care sa acopere 130% suma lunara de plata la credit.

Conditii de vechime in ceea ce priveste obtinerea acestui tip de venituri:

- 1 an la actualul loc de munca sau
- 6 luni, concomitent cu vechime totala 2 ani
In cazul in care contractul de munca este pe perioada determinata si durata acestuia < durata creditului: este necesar sa contina clauza de prelungire automata. Documente justificative: -Adeverinta de venit/document emis de angajator privind veniturile realizate (O) – aferent unei perioade de trei luni calendaristice consecutive recente, emis cu cel mult 60 de zile calendaristice inaintea analizei; -Contractul individual de munca inregistrat la organul competent al administratiei din statul unde solicitantul de credit este angajat / Scrisoare de angajare (dupa caz) (C); -Document prevazut de legislatia statului respectiv care sa evidentieze plata impozitelor (O) -Raport privind activitatea desfasurata (daca este cazul) (C) Toate documentele intocmite de catre o autoritate straina/autentificate de un notar strain vor fi prezentate supralegalizate bancii spre a li se garanta astfel autenticitatea semnaturilor si sigiliul. Supralegalizarea este supusa procedurii stabilite de statul de origine a actului. In situatia in care documentul este emis de catre o autoritate dintr-o tara semnatara a Conventiei de la Haga din 1961 sau autentificat intr-o astfel de tara, nu mai este solicitata supralegalizarea, conform precizarilor de mai sus, fiind necesara aplicarea unei apostile pe aceste documente. De asemenea, este necesar ca, toate aceste documente emise de catre o autoritate straina/autentificate de un notar strain dupa ce sunt supralegalizate/apostilate (dupa caz), sa fie traduse in Romania (traducere legalizata). Va rog sa reveniti daca doriti informatii suplimentare.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


2 − = 1